Belföld

Világszerte békéért tüntetnek: Jemenben hárman meghaltak

Ausztráliában és Ázsia-szerte folytatódtak pénteken a tüntetések az előző nap megindult iraki háború ellen, de Európa sem marad ki a tiltakozó akciókból. Jemenben hárman meghaltak a demonstrációk során.

Világszerte békéért tüntetnek: Jemenben hárman meghaltak 1

Rómában és Athénban is többszázezer tüntető vonult az utcára. Az olasz fővárosban eredetileg a mezőgazdasággal kapcsolatos problémák miatt kezdődött a demonstráció, ami később háborúellenes tüntetésbe torkollott.

A Tokió belvárosában felvonuló tüntetők tiltakoztak az ellen is, hogy a japán kormány politikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok vezette hadműveletet. A rendőrség szerint mintegy nyolcezer ember sereglett össze a megmozdulás induló pontján, a belvárosi Siba parkban, néhány órával azután, hogy George Bush amerikai elnök telefonon köszönetet mondott Koidzumi Dzsunicsiro kormányfőnek, amiért Tokió csatlakozott a háború támogatóihoz, és segítséget ajánlott fel a menekültek ellátásához, illetve Irak háború utáni újjáépítéséhez.

Az ausztráliai Melbourne-ben délidőben légiriadót imitáló szirénák hangjára torlaszolt el utcákat mintegy háromezer tüntető. Egy nagyobb, mintegy ötezer fős megmozdulás is volt késő délután a második legnagyobb ausztrál városban: itt háborúellenes jelszavakat skandáltak, és békepárti transzparensekkel vonultak fel.

Az indiai Szrinagarban dühödt nők egy csoportja tartott Amerika-ellenes tiltakozást. “Ne öljetek iraki gyermekeket! Ők sem ölték meg a ti gyermekeiteket!” – kiabálták az egyetlen muzulmán többségű indiai állam nyári fővárosának központjában. A rendőrség könnygázzal kergetett szét egy másik, kisebb tüntető csoportot, miközben a város üzleteinek egy része zárva tartott a szakadár muszlim szervezetek felszólítására.

Indonézia fővárosában mintegy száz diák gyűlt össze az Egyesült Államok nagykövetsége előtt a heti nagy ima után. Kisebb csoportosulások voltak a brit diplomáciai képviseletnél is. A dél-kelet ázsiai ország fél tucat más városából mindössze néhány száz fős tüntetésekről érkezett jelentés, igaz, maga az indonéz kormány csütörtökön határozottan elítélte az amerikai erők által csütörtökön elindított Irak elleni háborút.

A pakisztáni fővárosból, Iszlámábádból és az indiai határon fekvő Lahorból egyelőre szintén csak kisebb, néhány száz fős háborúellenes megmozdulásról számoltak be. A Reuters brit hírügynökség szerint azonban nagyobb tüntetésekre lehet számítani a heti nagy ima után. Bár a legnagyobb iszlám ellenzéki szövetség országos sztrájkot hirdetett az Irak elleni amerikai támadás miatt, a főváros és az ország kereskedelmi központja, Karacsi egyaránt a megszokott életét éli.

Kairóban az al-Azhar nagymecset körül vízágyúkkal kellett a rohamrendőrségnek feloszlatni a mintegy 3-4000 főnyi tömeget, amely a déli imádság után Amerika-ellenes, Irakot éltető jelszavakat skandált. Többen a mecset tetejéről kövekkel, ócska cipőkkel és szeméttel dobálták a rendőröket.

Ugyancsak a pénteki imát követően kezdődött több tízezer fős tüntetés Jemen fővárosában, Szanaában, ahol a tömeg az Egyesült Államok nagykövetsége felé vette az irányt és szent háborút követelt, bírálva az arab államok vezetőinek tehetetlenségét. Az országban hárman életüket vesztették a demonstrációk során.

A Libanon déli részén lévő Ain Helué palesztin menekülttáborban kétezren tüntettek. George Bush amerikai elnökre, Tony Blair brit és Ariel Saron izraeli kormányfőre szórt átkok mellett harci ruhába öltözött fiatalok “amerikai kémnek” nevezték és halállal fenyegették Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt.

Jordániában az iszlám szélsőségesek központjának számító Maan városban összecsapások voltak az Irak-barát tüntetők és a rendőrök között. A megmozdulás több ezer résztvevője hűségesküt tett Szaddám Huszein iraki elnöknek, és “árulónak, az Egyesült Államok lakájainak” nevezték az őt nem támogató arab rendszereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik