Belföld

Ûrkutatási költségvetés: az USA-ban hatszor annyi, mint az EU-ban

Az Európai unió nem fordít kiemelt figyelmet az űrtechnológiákra, pedig a kontinens biztonságához szükséges védelem fejlesztése enélkül lehetetlen – állapították meg nyugat-európai politikusok egy konferencián.

A belga védelmi minisztérium által szervezett tanácskozáson jelen volt a belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, az EU külügyi biztosa, Javier Solana és a kutatási biztos, Philippe Busquin is.

A belga külügyminiszter, Louis Michel szerint az űrtechnológiát az európai biztonsági és védelmi politikába (Euopean Secuity and Defence Policy – ESDP) kellene integrálni. Javier Solana szintén úgy vélekedett, hogy az űrtechnológia korszerű eszközeinek kiemelt szerep juthat a krízisek kezelésében.

Az EU kutatási biztosa, Philippe Busquin dicsérte a görög elnökséget, amely prioritásként kezeli az űrkutatás ügyét. Május 8-9-ére Athénbe külön munkatalálkozót hívnak össze, amely csak ezzel a témával foglalkozik. A biztos tájékoztatása szerint az EU űrkutatási költségvetése csupán egy hatoda az amerikaiénak. Philippe Busquin szerint a meglévő műholdakat is jobban ki kellene használni, úgy katonai, mint polgári célokra.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik