Belföld

Áprilistól ismét drágul a cigaretta

Április elsejétől ötödével növekszik a cigaretta jövedéki adója Magyarországon, s emiatt tovább emelkedik a fogyasztói ár.

Ágazati szereplők szerint azonban tévedés azt hinni, hogy a következő években, egészen 2008-ig nem drágulnak tovább a cigaretták, miután Brüsszel átmeneti mentességet adott – a többi tagjelölt országhoz hasonlóan – a dohánytermékek minimális adószintjére vonatkozó közösségi irányelv teljesítése alól.


Becslések szerint 2004 és 2008 között éves szinten legalább 12-14 százalékos adóemelés várható – olvasható a Világgazdaságban.

Az átmeneti felmentés ellenére folytatódik a dohánytermékek adóterhelésének, és ezzel árának emelkedése, csak kisebb ütemben. Az április 1-jei emelést követően a magyarországi árak lesznek a legmagasabbak a térségben az uniós tagjelölt és a cigaretták jövedéki adójának emelését illetően ugyancsak halasztást kapott nyolc ország közül. Az EU-s jövedéki adó követelményeinek teljesítéséhez egyébként 2004–2008 között a legoptimistább számításaink szerint is éves szinten 12-14 százalék között várható a cigaretta jövedéki adójának emelése, amely a dohánytermékek fogyasztói árának évi átlagos, 8-10 százalékos növekedését eredményezi – jegyezte meg Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke.

Mint korábban beszámoltunk róla, Magyarország a csatlakozási tárgyalások során eredetileg nem kért átmeneti mentességet a dohánytermékek jövedéki adójának mértékére vonatkozó EU-előírás alól. Tavaly februárban azonban a közösség új irányelveket fogadott el, e szerint a legkeresettebb árfekvésű termékek esetében 2002 júliusától a minimális 57 százalékos adómérték mellett az 1000 szálra vetített adónak minimálisan el kell érnie a 60 eurót, 2006 júliusában pedig ez a küszöbérték 64-re emelkedik.

Piaci szakértők emlékeztetnek, hogy miután Brüsszelben is felismerték, hogy az újabb rendelkezés kedvezőtlen következményekkel járhat azon tagországokra nézve, ahol az adószint 2001 júliusában 1000 szálanként 60 euró alatt volt, ezért a küszöbérték csak 2005. január 1-jétől lép életbe. Patai András elmondta, hogy az uniós tagjelölt államok, Magyarországot kivéve, már a korábbi EU-direktíva teljesítésére is derogációt kértek, mert azzal számoltak, hogy a legális forgalmat és az állami adóbevételeket csökkentheti az 57 százalékos előírás idő előtti alkalmazása. Lengyelország és Szlovákia 2009-ig meg is kapta a mentességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik