Belföld

Háromhavi mélyponton az olaj ára

Három havi mélypontra estek csütörtökön az olajárak tükrözve a piac várakozását, miszerint a katonai akció rövid ideig tart majd és emiatt nem lesz fennakadás a közel-keleti olajellátásban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, áprilisi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként 1,88 dollárral 28,00 dollárra esett a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében. Ilyen alacsony szinten legutóbb 2002 december 13-én állt. A májusi kontraktusban az ár 1,6 dollárral 27,75 dollárra süllyedt. ( Szerdán reggel 32,29 volt, kedd reggel 34,04, illetve a hétfő reggel 36,85 dollár a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS-jegyzésében.)

A hajnali bagdadi robbanásokkal egyidejűleg a “háborús felárak” mérséklődnek, mert – mint azt az egyik szakértő közölte – erősödik a bizonyosság, hogy a koalíciós erők győzedelmeskednek és ezzel lehetővé válik az, hogy Irak növelhesse kitermelését. Az olajpiac résztvevőit most az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy mi történik majd az iraki olajmezőkkel. Berobbantja-e azokat Szaddám, vagy nem, továbbá az iraki olajipari szakértők kiesése rövid, vagy hosszú ideig tart-e. Megnyugtatóan hat a piacra a Nemzetközi Energiaügynökség bejelentése arról, hogy az ipari országoknak nem kell biztonsági olajtartalékaikat mozgósítaniuk, mivel az OPEC fedezni tudja az iraki olaj kiesését. Kuvait és Szaúd Arábia termelése és kivitele a háború ellenére normális szinten folytatódik – közölték.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, áprilisi határidőre gallononként (3,78 liter) 4,25 centtel, 0,9 dollárra esett a szingapúri ACCESS-ben a szerdai NYMEX záróhoz képest. (Szerdán 1,6 centtel, 0,9780 dollárra nőtt a szingapúri , kedden 0,0246 dollárral olcsóbb volt. Hétfőn 0,0133 dollárral olcsóbbodott.)

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, májusi határidőre hordónként 50 centtel ( 1,8 százalékkal ) 26,75 dollárra esett szerdán a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). ( Kedden az ár 28,70 dollár volt, hétfőn hordónként 65 centtel 29,48 dollárra olcsóbbodott.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik