Belföld

Brassóban 18 ezren tiltakoztak az elbocsátások ellen

Három brassói gyárban is elbocsátásokat jelentett be a menedzsment a napokban. A román kormány jóváhagyta a Tractorul, a Rulmentul és a Roman gyáraiban elrendelt intézkedéseket, ezért 18 ezren vonultak hétfőn utcára az erdélyi nagyvárosban. A demonstrálókhoz csatlakozott a vajdahunyadvári Siderurgica Hunedoara több száz dolgozója is.

A tüntetők az elbocsátásokról szóló 8/2003-as kormányrendelet miatt tiltakoztak a brassói prefektúra előtt. Szeretnék elérni, hogy a tervezett 19 ezresnél kisebb mérvű leépítésekre kerüljön sor. A demonstrálók a román ipari termelés növelését szorgalmazták, továbbá a nyugdíjak újraszámítását. A legtöbb dolgozót a Siderurgica Hunedoara üzeméből bocsátanák el, szám szerint 3500 főt. A leépítések végső határideje idén június lenne. Az elbocsátások által érintett cégek adósságállománya egyébként 600 millió dollárt, 18 ezer milliárd lejt tesznek ki.

A Rulmentul gyár szakszervezeti vezetője, Gabriel Dachim kinyilvánította: őt nem tehetik felelőssé, ha valamilyen erőszakos cselekmény következik be a tiltakozóakciók közben. A Rulmentulnál egyébként az elbocsátások 1500 embert érintenének.

A hatóságok a burkolt fenyegetések hatására a tüntetés idejére nagyszámú csendőrt és rendőrt mozgósítottak. Különösen a prefektúra környékét vigyázták a rendfenntartók.

Délután az Electroprecizia Sacele dolgozói találkoztak a Roman teherautógyár munkásaival, majd a Rulmentul és Tractorul munkavállalóival is kiegészült a tömeg. Ugyancsak csatlakoztak az akcióhoz az Uzina Mecanica Tohani Zarnesti és a IAR Ghimbav alkalmazottai.

A szakszervezeti vezetők kijelentették, hogy amennyiben nem fogadják el követeléseiket, Daniela Bartos egészségügyi és családügyi miniszter, Ovidiu Musetescu privatizációs miniszter és Octav Cozmanca közigazgatás-ügyi miniszter lemondását fogják követelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik