Belföld

Csaknem kétezer gyógyszer ára emelkedik

A Gyógyszerész Kamara csütörtökön hagyja jóvá - mert hogy változtatni nincs joga - a nem támogatott gyógyszerek drágítására tett gyártói előterjesztéseket. Ezek a szerek szabadárasak.

Április elsejétől csaknem 2000 nem támogatott gyógyszer drágul, ám a túlnyomó többség, csaknem 1800 homeopátiás készítmény. Ennek a körnek emelkedik leginkább az ára, átlagosan 19 százalékkal. Ám az is hozzátartozik a képhez, hogy a homeopátiás szerek általában igen olcsók, néhány száz forintba kerülnek. Az úgynevezett valódi gyógyszerek közül kevesebb mint száz drágul, az áremelkedés mértéke itt több mint 11 százalék. Ugyanakkor hat gyógyszernek csökken az ára, több mint 14 százalékkal. Ugyancsak április elsejétől drágul nyolc tápszer, több mint tíz százalékkal, miközben egy tápszerért kevesebbet kell majd fizetnünk.

A Gyógyszerész Kamara elnöksége várhatóan zöld utat ad az árváltoztatási kérelemnek, beleszólása egyébként nincs a testületnek, hiszen a nem támogatott szerek a szó szoros értelmében szabadárasak, tehát a gyártó maga rendelkezik az árakról. A tervek szerint a megváltoztatott összegek már hétfőn elolvashatóak lesznek az Egészségügyi Közlönyben, ám a gyógyszerészek ennél valószínűleg kicsit korábban értesülhetnek a módosításokról a patikai rendszergazdák segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik