Belföld

Kolumbiai-román pénzmosás – a NATO embere is benne van?

Iliescu román elnökig érnek már annak a pénzmosási botránynak a hullámai, amelyben érintett a NATO főtitkár tanácsadója, egy kolumbiai bank, valamint egy temesvári üzletember.

Néhány korrupciós botrányról számoltak be az elmúlt hét végén a romániai újságok, s ezek közül a legérdekesebb az volt, hogy a holland hatóságok letartóztattak egy Willem Matser nevű különleges tanácsadót, aki a NATO főtitkárának tett ajánlásokat, kelet-közép-európai ügyekben. Azóta kiderült: Matser őrnagy letartóztatása csak a kezdet volt, hiszen időközben a román politikai élet legmagasabb szintjéig, Iliescu köztársasági elnökig vezettek az igencsak szövevényes ügy szálai.


Gyanús csomag Amszterdamban 

Az Evenimentul Zilei román lap szerint a holland hatóságok akkor figyeltek fel Matser tevékenységére, amikor az amszterdami repülőtéren elfogtak egy csomagot, amelyet Kolumbiából küldtek egy holland állampolgárnak. A csomagban a hírek szerint több olyan dokumentum volt, amelyek szerint a Santander bank Bogotából, Kolumbia fővárosából a Tender SA különböző számláira utalt át pénzeket. Ugyancsak találtak a küldeményben egy CD-ROM-ot, amelyben részletes információk voltak a 200 millió dollár átutalásának körülményeiről.
A holland hatóságok ekkor ravasz trükkhöz folyamodtak: nem foglalták le a csomagot, hanem mikrofont helyeztek el benne, és így sikerült azonosítaniuk azt , aki magához vette a küldeményt. Ez a személy aztán kapcsolatba lépett Willem Matser őrnaggyal, a NATO brüsszeli főhadiszállásán. Februárban Matsert letartóztatták belgiumi otthonában, négy másik személlyel együtt. Az akkor tartott házkutatás során hamis dokumentumokat is találtak, amelyek a román Tender SA-hoz kötődtek. 


Kolumbiai szálak



De kezdjük a történet elején: a holland hatóságok február harmadikán letartóztatták a NATO főtitkár kelet-közép-európai ügyekben illetékes különleges tanácsadóját, Willem Matsert. A hollandok ezt a lépést sokáig titokban tartották, mert Matser olyan magas rangot viselt, hogy nem szerették volna, ha botrány lenne az ügyből. A titok azonban kipattant, egy héttel ezelőtt ugyanis a holland tévékben Matserre hivatkozva egyre súlyosabb állítások hangzottak el.

Matser vallomásában állítólag elismerte a hatóságoknak, hogy komplett pénzmosási csatornát épített ki Románián keresztül. A hálózat segítségével a kolumbiai Santander bankból 200 millió dollárt utalt át a holland üzletember és NATO-tanácsadó a román Tender SA-hoz. A szóban forgó temesvári cég Ovidiu Tender román üzletember érdekeltségébe tartozik.

Matser állítólag azt is elismerte, hogy bizonyos okmányokat meghamisított. Ezt azért tette, hogy eltitkolja a pénz valódi forrását. (A nemzetközi kábítószer-kereskedelemben betöltött kolumbiai „szerep”, illetve a dél-amerikai országban zajló szinte folyamatos polgárháború minden bizonnyal nem keltett volna túlzottan nagy bizalmat egy 200 millió dolláros átutalásnál…) Olyan dokumentumokat gyártott, mintha a Tender SA törvényesen működő dél-amerikai leányvállalataitól, olajipari és bányászati érdekeltségeitől érkezett volna Temesvárra a pénz.


Kolumbiai-román pénzmosás – a NATO embere is benne van? 1


Matser a hírek szerint elismerte az egész tranzakciót, az abban való részvételét is, ám váltig azt hangoztatja, hogy ő nem tudott semmiféle pénzmosásról, az okmányok meghamisítására szerinte egy beruházási projekthez volt szükség. Vallomásában említést tesz egy román üzletemberről, Ovidiu Tenderről, akinek a cégéhez érkeztek az átutalások. Matser szerint Tender kereste meg őt tavaly áprilisban egy ötlettel, amikor ő Sinaiában, Romániában vett részt egy titkosszolgálatok számára szervezett konferencián.


Fedett ügynök? 

Ovidiu Tender a román hadsereg egyik tábornokának fia, ő maga is tisztként szolgált a hadseregben. Közeli kapcsolatban áll a román köztársasági elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Ioan Talpessal. Talpes állítólag Matsert mint Románia őszinte barátját mutatta be bizonyos társaságokban.
Tender nevét más romániai botrányokkal is kapcsolatba hozták. Ilyen volt a Rosia Montana-ügy, amely Európa legnagyobb aranylelőhelyének kiaknázása körül pattant ki. Akkor egy román-ausztrál vállalkozóval működött együtt, akit Frank Timisnek hívnak, és aki szintén szponzorálta azt a titkosszolgálati konferenciát, ahol Matser megismerkedett Tenderrel.
Az Adevarul bukaresti lap szerint Talpes révén kerültek szponzorként képbe az említett vállalkozók. A román biztonsági szervek ily módon “nyitottak a civil társadalom felé” – Talpes korábbi nyilatkozata szerint. A Romania Libera azt írja, Ovidiu Tender egyszerűen a román titkosszolgálatok fedett ügynöke, ráadásul beszervezte Matsert is. 


Csak közvetítő volt?



Matser állítólag ragaszkodik ahhoz, hogy ő csak közvetítő volt az ügyben, nem tudott arról, milyen forrásból származik a kolumbiai pénz. Ugyanakkor elismerte, hogy a mikrofonnal felszerelt csomagon kívül közreműködött 16 másik szállítmány továbbításában, és Ovidiu Tendert is ismerősei között említette. Tender egy beruházási projektet ajánlott neki, a már idézett 2002 áprilisi találkozójukon – mondta Matser.

A holland hatóságok máris összeállították az ügyben érintettek és gyanúsítottak listáját. Ezen a listán 13 személy és számos cég szerepel, köztük a román üzletember is, aki ártatlannak vallja magát. A holland főügyészség hamarosan küldöttséget indít Romániába, amely március 19. és 21. között a román rendőrség közreműködésével kihallgatja a temesvári vállalkozót. Tender állítja: meg fog jelenni, és bebizonyítja ártatlanságát.

Tender nem érti, miért hozzák vele összefüggésbe Matser letartóztatását. Az Evenimentul Zileinek kijelentette: „nem vádolják semmivel, mert nem is vádolhatják semmivel”. Azt elismerte, hogy tárgyalt Matserrel, aki be akart fektetni Romániában. Szerinte az ő cégcsoportjának 45 százalékát akarta megvásárolni. „Matser nem mondhatott semmi terhelőt rólam” – fogalmazott Tender. A román vállalkozó szerint neki nincsenek üzletei Dél-Amerikában, így Kolumbiában sem, ezt bárki könnyen ellenőrizheti.


Kolumbiai-román pénzmosás – a NATO embere is benne van? 2

A temesvári üzletember azt állítja, utoljára decemberben találkozott a NATO őrnagyával, akkor még azt hitte, hogy hamarosan társak lesznek. A holland televízióban bemutatott dokumentumokról, amelyek szerint Matser pénzt utalt volna át Romániába, a Tender SA-hoz, Ovidiu Tender csak annyit mondott: “azok bizonyára hamisítványok. A kétszázmillió dollár nem az enyém. Megnéztem a bankszámlámat, és nincs rajta bizonytalan eredetű pénz. Egyik cégem számláján sem találtam ilyen összeget.”

Mariana Stefan, Ovidiu Tender ügyvédnője máris kijelentette: ügyfelének semmi köze a Matser-ügyhöz. Sőt szerencse, hogy a holland hatóságok idejében léptek, mert így elkerülhették, hogy a Tender SA-ban kétes eredetű pénzek révén részvényeket szerezzenek. Ha ez megtörtént volna, az nagyon kényelmetlen helyzetbe hozta volna a Tender SA-t. A cég ugyanis az egyik legkomolyabb vevőjelölt a Petrom, a legnagyobb román olajtársaság privatizációján.


A Halliburton

Az amerikai cég akkor került az elmúlt években címoldalra az amerikai sajtóban, amikor kiderült, hogy a könyvelési botrányok ezt a társaságot is elérték. Ez különösen azért volt kínos, mert az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, Dick Cheney – akit sokan a legbefolyásosabb alelnöknek tartanak az US A történetében – ennek az olajtársaságnak volt az egyik vezetője korábban. Cheney természetesen alelnökké választása óta lemondott minden tisztségéről a cégben. 


Az egyik leggazdagabb román


Ovidiu Tenderről a román sajtó címoldalas írásokat közöl. Személyes vagyonát 80-100 millió dollárra teszi a bukaresti Capital című magazin, ez azonban kevés lenne a Petrom megvásárlásához. Tender azonban nem egymaga pályázott volna, hanem Matserrel és az amerikai Halliburton olajtársasággal együtt. 

Tender több céget szerzett meg a romániai privatizáció során. Jelenleg tíz ilyen vállalkozást működtet, de újabb három megvásárlásáról tárgyal – a Curierul National című lap szerint. (A Curierul a Paunescu fivérek lapja, akik szintén a leggazdagabb román vállalkozók közé tartoznak, s nyilván rossz szemmel nézik Tender terjeszkedését.)

Aa román politikában is szoros kapcsolatokat épített ki. Szoros barátságot ápol a román kormánypárt több vezetőjével, így Viorel Hrebenciuckal, és többször elkísérte Ion Iliescu köztársasági elnököt is hivatalos látogatásokra. A Romania Libera című újság azt írja, hogy Tender Iliescut hivatalosan is támogatta, szponzorálta korábban. Ugyancsak ő szponzorálta tavaly azt a Snagovban tartott konferenciát, amelyen a NATO-tagállamok és a csatlakozásra váró országok titkosszolgálati vezetői tanácskoztak. Ezen a tanácskozáson egyébként szintén részt vett Willem Matser.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik