Belföld

Mobil radart bombáztak amerikai gépek Irakban

Amerikai harci gépek egy mozgatható légvédelmi radarra mértek csapást a dél-iraki repülési tilalmi övezetben, Rutba repülőterétől délre.

Az Egyesült Államok középső (tampai) parancsnoksága által kiadott közlemény szerint a sivatagi körzetben tevékenykedő radarállomás légvédelmi rakétaütegekhez továbbított adatokat és ezért fenyegetést jelentett a tilalmi övezetet ellenőrző szövetséges erők számára. A rutbai repülőtér Bagdad védelmét hivatott ellátni a nyugati oldalról.

A déli zónában a szövetségesek gépei gyakorlatilag folyamatosan, a nap 24 órájában járőröznek. Amerikai közlés szerint ugyanakkor az észak-iraki területek felett repülőgépekről 240 ezer röplapot szórtak le, figyelmeztetve, hogy a szövetségesek számára fenyegetést jelentő minden lépés – így a radarok tevékenykedése a tilalmi övezetekben – “azonnal meg lesz torolva”.

A repülési tilalmi övezeteket az 1991-es öbölháború után hozta létre az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, északon a kurdok, délen a síita muzulmánok védelmére. Irak nem ismeri el a zónákat, amelyekről egyetlen ENSZ-határozat sem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik