Belföld

Tüntetés a győri Uniontext felszámolása miatt

Miután a győri Uniontext Kft. felszámolásáról döntött a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság, elmaradt a gyár termelő-berendezéseinek hétfőre tervezett árverése, a cég dolgozói azonban megtartották az eredetileg az árverés ellen tervezett tüntetésüket.

A textilgyár dolgozói közül többen a helyzet kialakulásáért felelősök megnevezését követelték a tervezett árverezés helyszínéül szolgáló bank előtt. Molnárné Fertetics Brigitta, a szakszervezeti bizottság titkára újságíróknak elmondta: a felszámolásról péntek este megszületett jogerős bírósági határozat következtében a bank lemondta a hétfőre meghirdetett árverést.

Az árverést a március 3-i csődbejelentést követő napon hirdették meg. Az Uniontext eszközeinek, gépeinek 480 millió forint plusz áfa kikiáltási áron történő árverezésével az Inter-Európa Bank Rt. és a Postabank és Takarékpénztár Rt. zálogjogból fakadó igényét kívánta érvényesíteni.

A felszámolás az szb-titkár szerint viszonylagos biztonságot jelent a dolgozók számára, ebben a helyzetben ugyanis a gépeket nem lehet értékesíteni.

Az árverés iránt egyébként volt érdeklődés, ez – mint az szb-titkár rámutatott – reményt ad arra, hogy a cég a felszámolási eljárás keretében új gazdára talál. Hozzátette: bármely új befektető döntését minden bizonnyal az is befolyásolja, hogy a Graboplast Rt., az Uniontext épületeinek tulajdonosa mekkora bérleti díjat kér.

Keleti Tamás, a Textilipari Dolgozók szakszervezetének főtitkára újságírói kérdésre kifejtette: az Uniontext eladásakor a korábbi 100 százalékos tulajdonos, a Graboplast az ingatlanokat megtartotta, így saját vagyonának fedezetét megteremtette, azonban jelentős mértékben rontotta az Uniontext működésének feltételeit, hitelképességének esélyeit.

A Graboplast jelenleg 25,1 százalékos tulajdonrészt birtokol az Uniontextből. Mónus Ágnes, a Graboplast Rt. pr-vezetője közölte: a részvénytársaság 2000 nyarán értékesítette az Uniontext többségi tulajdonát magyar magánszemélyekből álló FGM Kft.-nek. Két évvel ezelőtt 3,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított a textilipari vállalkozás, a pr-vezető szerint időközben piacai beszűkültek, a forgalom ennek nyomán felére esett vissza.

Mónus Ágnes szólt arról, hogy a részvénytársaság 50 millió forint erejéig bankgaranciát vállalt az Uniontext hiteleire és a fonoda épületének jelzálogfedezetét ajánlotta fel a banknak. A pr-vezető közölte: a Graboplastnak 500 millió forintos vesztesége származik az Uniontext körül kialakult helyzet miatt. Mónus Ágnes ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy a Graboplast visszavásárolja az Uniontextet.

Az rt. a lakásbelső-termékekre összpontosít, ebbe a körbe nem férnek bele az Uniontext által előállított gyártmányok: az ágyneműk, lepedők, abroszok, zsebkendő és inganyagok – hangoztatta. Végül annak a véleményének adott hangot, hogy a textilipar válságban van a távol-keleti gyártók, az ottani munkaerő olcsósága miatt, s a versenyképességet Magyarországon tovább rontja az erős forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik