Belföld

Csökkenésre számítanak a tőzsdén, 20 éves mélyponton a Nikkei

Pénteken 49,57 pontos eséssel 7026,83 ponton nyitott a BUX. A háborús félelmek miatti pesszimista nemzetközi hangulat alapján csökkenést várnak pénteken a budapesti részvénypiacon a megkérdezett tőzsdei szakértők.

– Negatív hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy az iraki háború bármelyik nap kitörhet – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzője. Ebből kiindulva tovább csökkenő árakat és alacsony forgalmat vár a Budapesti Értéktőzsdén.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén a háborús félelmek erősödését nevezte meg a pesszimista hangulat elsődleges okaként. Hozzátette, hogy az Intel amerikai chipgyártó piaczárás után közzétett profit figyelmeztetése várhatóan gyengülést okoz a technológiai szektorhoz tartozó részvények árfolyamában.

Gyengüléssel zártak csütörtökön a vezető New York-i tőzsdemutatók a geopolitikai bizonytalanság növekedésére, több cég nyereségfigyelmeztetésére és arra a váratlan bejelentésre, hogy a múlt héten nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma. Az amerikai értékforgalmazói szövetség elektronikus Nasdaq piacának technológiai papírokkal telített Composite indexe 1302,92 ponton fejezte be a napot 0,87 százalék (11,48 pont) csökkenéssel. A 30 vezető iparvállalat DJIA mutatója 1,31 százalékkal (101,61 ponttal) 7673,99 pontra hanyatlott.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken két évtizedes mélyponton zárt, mert a közelgőnek vélt iraki háború okozta aggodalmak tovább rontották a nagy exportőrök értékelését, és a Nikko Salomon Smith Barney befektetési bank ellen részvénykereskedelmi szabálytalanságok miatt indított vizsgálat megártott általában a pénzügyi szolgáltatóknak. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója pénteken 225,03 pontos, azaz 2,69 százalékos veszteséggel 8144,12 ponton zárt. Utoljára 1983. márciusban volt ilyen alacsonyan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik