Belföld

Németországban már csak a kormány számol 1 százalékos növekedéssel

A hallei IWH is csökkentette növekedési előrejelzését, eszerint az idei évre az eddig jósolt 1 százalék helyett csak 0,8 százalékos gazdasági növekedést vár Németországban.

A vezető német gazdaságkutató intézetek közül a hallei IWH is beállt a sorba: csütörtökön közölte, hogy az idei évre az eddig jósolt 1 százalék helyett csak 0,8 százalékos gazdasági növekedést vár Németországban.

Németországban jószerivel már csak a kormány tart ki amellett, hogy az ország 2003-ban 1,0 százalékos GDP-növekményt ér el, bár már ez is módosított adat: korábban a kormány 1,5 százalékos erősödéssel számolt.

Az intézet az általános németországi helyzettel, a készülődő iraki háborúval, a drasztikusan megemelkedett olajárakkal és az euró felértékelésével indokolta a jóslat módosítását. Egy másik német gazdaságkutató intézet, a DIW heti jelentésében úgy vélte, hogy egy iraki háború csak rövid időre hajtaná fel az olajárat. Az állami tartalékok, valamint a megnövelt termelés más olajkitermelő országokban hamar lenyomná az árat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik