Belföld

Az energiahivatal aggódik a függetlenségéért

A Magyar Energia Hivatal függetlenségét félti az új gáztörvény egyik jelentéktelennek látszó passzusától a hivatal elnöke - írja a Népszabadság. Kaderják Péter tegnapi sajtóbeszélgetésén az árampiacnyitás eddigi tapasztalatait is ismertette.

Az új gáztörvény, amelyet rövidesen tárgyal a parlament, változtatást tartalmaz a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezetőinek kinevezésével kapcsolatban. A tervezet szerint a MEH első emberét a törvény elfogadása után határozatlan időre neveznék ki, s elnök helyett főigazgatónak hívnák. A mai szabályozás szerint az elnök kinevezése hat évre szól. Így készült el a gáztörvény tervezetének több korábbi változata is. Kaderják Péter, a MEH elnöke tegnap újságírók előtt annak az aggodalmának adott hangot, hogy egy ilyen módosítás megváltoztathatja a hivatal jogállását, és megkérdőjelezi szakmai függetlenségét. Úgy véli, a szervezet politikától mentes szakmai függetlensége stabil vezetést kíván, ahogy erre a nemzetközi gyakorlatban is számtalan példa van.

A lap értesülése szerint a változtatás azzal az indokkal került a törvénytervezetbe, hogy a kormányzati szándék szerint a jövőben a közigazgatási hivatalok élén főigazgató álljon majd, s a MEH is közigazgatási hivatalnak minősül.

Kaderják Péter ismertette a január 1-jén bevezetett árampiacnyitás eddigi tapasztalatait. Mint mondta, összesen 14 nagyfogyasztó regisztráltatta magát szabadpiaci áramfogyasztóként. Ezek együttesen 3523 gigawattóra éves fogyasztást képviselnek, ami az országos éves áramfelhasználás kilenc százalékát teszi ki. Ismeretes, hogy a villamosenergia-törvény a fogyasztás 33-35 százalékára teszi lehetővé a szabad beszerzést. A becslések szerint abban az esetben, ha a változások a mostani ütemben haladnak, a liberalizált piac a teljes fogyasztás 11-12 százalékát teheti ki az év közepére, ami európai összehasonlításban is már jelentősnek számít.

Az eddigi tapasztalatok szerint a cégek 6-12 százalékos áramköltség-csökkenést értek el azzal, hogy a közüzemi fogyasztói körből átléptek a szabadpiacra. A MEH vélekedése szerint a megtakarítás még ennél is nagyobb. Az előzetes tervek szerint a Magyar Villamos Művek áprilisban tartja első olyan aukcióját, ahol a közüzemi igények feletti szabad kapacitást fogja elárverezni. Úgy gondolják, hogy mintegy 200-250 megawattnyi kapacitást kínálnak fel a nagyfogyasztóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik