Belföld

A feltörekvő országok kötvényei közül most a román a legkelendőbb

Romániáé volt a legsikeresebb szuverén devizaadósság-kibocsátás tavaly - állította éves nemzetközi tőkepiaci visszatekintésében a Euromoney. Miután Magyarország és Lengyelország érett adóssá vált, a likviditásban fürdő, jobb hozamokat kereső konvergencia-alapok tőkéjét a a román adósság vonzotta - írták a folyóirat elemzői.

A londoni havi gazdaságpolitikai folyóirat legutóbbi számának elemzése szerint 2002-ben a román adósság teljesített a legjobban, mármint befektetői szempontból, a JP Morgan globális feltörekvő piaci kötvényindexében (EMBI).

Ezt a teljesítményt legalábbis részben az magyarázza, hogy Magyarország és Lengyelország feltörekvő adósból mára többé-kevésbé “feltörekedett” adóssá fejlődött, és az uniós konvergenciára játszó, tőkével bőségesen ellátott alapok más, jobb hozamokat kínáló országok után néztek.

Tavaly Románia lett a nyilvánvaló célpont. Az év elején még nem volt egyértelmű az ország EU-csatlakozásának kilátása, és a román adósság kockázati felára másfél éve még 6,00 százalékpont volt az irányadó Euribor felett. Ezután jöttek a jó hírek: a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) támadt nézeteltérést, amely 400 millió dollár hitel folyósítását akasztotta meg, augusztusra sikerült rendezni, novemberben Romániát meghívták a NATO-ba, és a decemberi koppenhágai EU-csúcson elhangzott, hogy 2007-ben lehetséges az ország uniós tagsága is.

Mindez több százalékponttal csökkentette a román adósságot terhelő kockázati felárat. Már a májusban kibocsátott 700 millió eurós, tízéves szuverén kötvény árazáskori felára is csak 3,42 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam felett, és a másodlagos piacon ez azóta 2,65 százalékpont körüli szintre zsugorodott tovább – mondta a Euromoneynak a társszervező Deutsche Bank illetékese.

Jutott a lap dicséretéből Lengyelországnak is, amely a tavalyi euró- és dollárkötvény-kibocsátás mellett kijött egy “érdekes” fontkötvénnyel is. Magyarország tavaly nem jelent meg a nemzetközi tőkepiacon. Az idén január végén bocsátotta ki új, 1 milliárd eurós, tízéves futamú kötvényét, amelynek szelvénye 4,5 százalék, hozamfelára 0,27 százalékpont volt az árazáskor az Euribor felett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik