Belföld

Mercedes CLK kabrió – sportosan elegáns

A Mercedesnél a CLK kupé verziójához hasonlóan a négyüléses, nyitott tetejű modellt is elérte a változás. A formailag és technikailag megújuló kabrió a Genfi Autószalonon lesz látható.


Mercedes CLK kabrió – sportosan elegáns 1
Klikk a képre!

A Mercedes-Benz modellpalettáján három, nyitott tetejű kocsi is helyet kapott. Az SL és az SLK típusok elsősorban a sportos, dinamikus autózást kedvelő vevőknek készülnek, ráadásul kétüléses roadsterek. Ezzel szemben a CLK kabrió bőséges helykínálatával, négy személyes utasterével akár családi autó is lehetne. Az új modell éppen ezért még az elődjénél is tágasabb: ez elsősorban a hátsó üléseknél szembeötlő, a lábtér több mint négy centimétert gyarapodott, széltében pedig három centiméterrel több a hely.

A lehajtható kemény tető ezen túl is a roadsterek sajátossága marad, így a CLK kabrió továbbra is vászontetővel készül. Az újfejlesztésű bélelt tető hő, és zajszigetelése első osztályú, működtetése pedig akár távirányítással is megoldható. A designerek és mérnökök munkáját dícséri a kocsi rendkívül alacsony 0,30-as alaktényezője, amellyel a CLK jó néhány csukott modellt lepipál. Ráadásul a tetőmozgató mechanizmus is kisebb lett, ezáltal a csomagtér pedig jóval nagyobb.

Széles motorpaletta

Összesen hatféle benzinmotorral lesz rendelhető a CLK kabrió. A belépőszintű négyhengeres 1,8 literes kompresszoros erőforrás 163 lóerős, ezt két 170 lovas verzió követi: a négyhengeres, közvetlen befecskendezéses 200 CGI, és a V6-os 240-es. Ezen felül két sportos aggregát is rendelhető: a 3,2 literes 218, és az 5 literes V8-as 306 lóerős.


Mercedes CLK kabrió – sportosan elegáns 2



Vannak azonban olyan sportos vevők, akik még ennél is többre vágynak. Nekik kínál alternatívát a Mercedes házi tuning cége az AMG. A típusokon belüli hierarchia miatt azonban ez a modell nem kaphatja meg az S-osztály brutális V8-as turbóját, „csak” az 5,5 literes szívómotort. A 367 lóerős CLK 55 AMG azonban így is rendkívül dinamikusan mozgatja a kocsit, hiszen mindössze 5,4 másodperc alatt gyorsul százra. Az ötsebességes automatával szerelt CLK a meggyőző menetteljesítményei ellenére sem egy igazi vérbeli sportkocsi, hanem inkább egy sportosan elegáns villámgyors kabrió.



Mercedes CLK kabrió – sportosan elegáns 3
Klikk a képre!

Biztonság és kényelem

Az elektronikai rendszereket tekintve a CLK rendkívül korszerűnek mondható, hiszen megtalálható benne az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP), a követési távolságot beállító sebességtartó automatika (Distronic), vagy akár a slusszkulcsot is mellőző kódkártyás (Keyless-Go) berendezés. Újdonság a (Comand APS) kezelő- és kijelző rendszer, amely a telefon, a rádió és a műholdas navigációs berendezés működtetésére szolgál, ráadásul akár hanggal is vezérelhető. A kocsiba ezen felül bekerült az új generációs (Thermotronic) klíma, mely automatikusan alkalmazkodik a tető állapotához és a napsütés mértékéhez.

Baleset esetén is egy sor védelmi berendezés lép működésbe: borulás esetén automatikusan kinyílik a hátsó ülések mögötti bukókeret, mely elsősorban a hátsó utasokat óvja. Oldalütközés esetén pedig a speciális fejeket is védő oldallégzsákok fúvódnak fel, melyekre azért van szükség, mert a tetőkeret hiánya miatt függönylégzsák nem szerelhető az autóba.



Mercedes CLK kabrió – sportosan elegáns 4
Klikk a képre!

Harmonikus belső

A kabrió egyedi jellemvonásai az utastérben is felfedezhetőek, a műszerfal, és belső kialakítása remekül harmonizál a CLK külsejével. Az utastér designja gyakorlatilag megegyezik a csukott verzióval: mesterien ívelt a középkonzol, melyhez remekül passzolnak a krómkeretes kör alakú szellőzők. A kabrió kétféle kivitelben készül majd: Elegance, és Avantgarde, melyekhez nagy számú belső színvilág, és dekoráció tartozik.

A Mercedesnél nagy reményeket fűznek az új CLK kabrióhoz, terveik szerint a modell túlszárnyalja majd az előd eladásait, amelyek az 1998-as bemutató óta elérték a 110000-et.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik