Belföld

Az MVHK decentralizálná a vállalkozásfejlesztési alapot

Ismét decentralizálni kellene a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál (MVA) centralizált alapot - vélekedik a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorcium.

A konzorcium kidolgozta javaslatát a mikrohitelezés folytatására, mert úgy véli, hatékonyan működtethető az MVA által a múlt évben felfüggesztett program – mondta Kovács István, a konzorcium elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. A javaslat szerint a decentralizáción túl az eddig kevéssé hatékonyan működtetett kormányzati kis- és középvállalkozás fejlesztési forrásokat át kellene csoportosítani. A forráshiányt a kereskedelmi bankok bevonásával enyhíteni lehetne.

Kovács István emlékeztetett arra, hogy a Magyar
Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorcium, amelyet a megyei és a fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok hoztak létre 2000-ben, a múlt évben hálózati alapszerződést írt alá a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, valamint a tárca által kijelölt új országos programközponttal, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-val.

A megállapodás célja az európai unióhoz való csatlakozásig és azt követően a magas szakmai színvonalú, hatékony vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítása a kis- és középvállalkozásoknak. Kovács István utalt arra, nem tartják jónak, hogy a Kavosz Rt. a Széchenyi-kártya révén mikrohitellel is foglalkozzon.

Kovács István úgy vélekedett, hogy a Széchenyi-kártya hitelkonstrukcióban a likviditási gondot lehet enyhíteni, mert forgóhitelt finanszíroz, míg a mikrohitel fejlesztési forrást ad. Az elnök hangoztatta: nem értenek egyet azzal az elképzeléssel sem, hogy banki csatornán keresztül történjen a mikrohitelezés. Úgy látja, hogy erre a helyi vállalkozásfejlesztési központok alkalmasabbak, mert a mikrohitelezés során a vállalkozások megerősítését is szolgálják.

Ezt támasztja alá, hogy a mikrohitel beindítása óta folyósított mintegy 20 milliárd forint hitelnél mindössze 4 százalék a hitelezési veszteség. Ez szerinte jó arány, mert a négy százalékos hitelveszteség jelentős része még az indulásnál keletkezett, és a központok nem részesültek konszolidációban úgy, mint a bankok. A viszonylag alacsony hitelezési veszteség annak is betudható, hogy a vállalkozásfejlesztési központok többlépcsős szűrő után adják oda a hitelt, és ha a visszafizetésnél gondot látnak, akkor tanácsadással igyekeznek segíteni a vállalkozáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik