Belföld

Átrendezheti a piacot az internetes tévé

Elsősorban a hagyományos vételi módok korlátait kívánja mérsékelni a Főnix Tv azzal, hogy adását hamarosan az interneten keresztül is elérhetővé teszi – nyilatkozott a Világgazdaságnak Blastik Ferenc programigazgató. Az adó a Magyar Internet VilágPortál Szolgáltató Kft. (Mavip) segítségével jelenik meg a világhálón.

Blastik Ferenc elmondta, mivel a Főnix Tv a kábeltelevíziós cégekkel gyakran nem tud megfelelő feltételekkel megegyezni műsorának továbbításáról, az interneten keresztül hasonló problémák nélkül növelheti nézőinek számát. A Mavip rendszerében sugárzott adás vételéhez egy speciális szoftvert is le kell tölteniük a nézőknek. Az elmúlt másfél évben mintegy 70 ezer ilyen szoftverletöltést regisztráltak.

Az internetes tévézés üzleti modellje eltér a hagyományosétól. Más adásokhoz hasonlóan esetükben sincs közvetlen bevétel, a vételhez szükséges szoftver és az adás ingyenes. A technológia elvileg alkalmas lenne arra, hogy egészen pontosan mérni lehessen a nézők számát és szokásait, az induláskor azonban a Főnix Tv még nem kezdi ennek a módszernek reklámpiaci előnyeit kiaknázni – mondta Blastik Ferenc. Szerinte a tévék részben, de talán teljesen is internetes tartalomszolgáltatókká fognak válni, a nézők tetszés szerinti időben és összeállításban vehetik majd a műsoraikat. A maitól eltérően nem a hagyományos műsorelosztó cégek, hanem az internetes portálokat működtető társaságok kerülnek kulcspozíciókba.

Mindez azt jelenti: a jelenlegi szabályozás érintett részeit újra kell gondolni. Módosításra szorulhat a jogi háttér is. A Főnix Tv a szerzői jogvédő hivatalnak jelenleg úgynevezett kisjogdíjat fizet az internetes sugárzás után, de a szabályozás csak azért érvényesíthető problémamentesen, mert a világhálós adás egyelőre teljesen megegyezik a hagyományossal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik