Belföld

Farkas Bertalan nem Anettka űrútját egyengeti Moszkvában

Farkas Bertalan magyar űrhajós nem azért utazott Moszkvába, hogy Anettka magyar tévés személyiség űrutazását egyengesse, de kész segíteni tervének megvalósítását.

Farkas Bertalan elmondása szerint az első nemzetközi űrutazás 25. évfordulója alkalmából szerdán nyílt találkozón vesz részt az orosz fővárosban. A bajkonuri űrközpontból 1978-ban indult útnak egy szovjet-csehszlovák űrexpedíció abban az Interkozmosz programban, amelynek keretében a magyar űrhajós utazására is sor került.

Farkas Bertalan szerdán az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kiképzés és az űrutazás valamennyi stádiumán átesett űrhajósként kész tapasztalatainak megosztására, és az orosz illetékesek felé is tolmácsolni tudja a televíziós műsorvezető kérését. Egyelőre azonban bizonytalan az esetleges űrutazás időpontja, mivel az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz a Columbia amerikai űrsikló február 1-jei tragédiája után bizonytalan időre leállította űrturista-programját. Ennek oka, hogy az amerikai űrsiklók kiesése miatt jelenleg gyakorlatilag teljes mértékben az orosz félre maradt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló expedíciók lebonyolítása.

A magyar sajtó arról számolt be, hogy Anettka pályázik a második magyar űrhajós, és egyben az első magyar űrhajósnő címére, továbbá a TV-sztár megfelel az űrutazás egészségügyi követelményeinek és állítólag az utazáshoz szükséges 20 millió dollárt is készek összeadni szponzorai.

Az eddigi gyakorlat szerint bárkiből lehet űrturista, aki megfelel a terhelési próbákon, átesik a csillagvárosi kiképzésen és természetesen rendelkezésére áll az említett 20 millió dollár. Kérdéses viszont, hogy a jelentkező mikor indulhat az orosz Szojuz űrhajón az ISS-re, mivel elég sok az űrturista-jelölt.

Az első űrturista Dennis Tito amerikai milliárdos volt 2001-ben, akit tavaly Mark Shuttleworth dél-afrikai informatikus-vállalkozó követett. A fokvárosi fiatalember nem csak turistáskodott a világűrben, hanem AIDS-kutatással összefüggő kísérleteket is végzett a súlytalanság körülményei között. Az első kelet-európai amatőr asztronautaként egy lengyel tudós-vállalkozó került szóba, később viszont Lance Bass amerikai popénekes kezdte meg csillagvárosi felkészülését, de űrutazását röviddel a start előtt lemondta a Roszaviakozmosz, mivel a popsztár szponzorai nem utalták át 20 millió dollár részleteit.

Ezzel kútba esett Bass producerének az a nagyszabású terve is, hogy a szórakoztatóipar több más nagyágyúját is a világűrbe küldi, és útjaikat filmeken örökítik meg. Az űrturista-program leállítása előtt egy orosz üzletember ISS-re repülését valószínűsítette a moszkvai média. A Roszaviakozmosz közlései szerint addig semmiképpen nem tudják újraindítani a programot, amíg a NASA szünetelteti az amerikai űrsiklók repülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik