Belföld

A Lagardere eladja Renault-pakettjét

A francia Lagardere média csoport hétfőn megerősítette, hogy értékesíti 1,26 százalékos Renault részvénypakettjét 38,96 euró árfolyamon, ami öt százalékkal is lejjebb taszította a részvény
árfolyamát a tőzsdei kereskedelemben.

Lagardere bejelentésében megerősítette kivonulási szándékátaz autóipari érdekeltségeiből. Ezzel összhangban értékesítésre kerül a Matra autó összeszerelő üzem eladása is. A Lagardere 1996-ben a Renault részvények piacra dobásakor 97,6 millió eurót fizetett a 3,6 millió darab részvényért, melyeket most 140 millió euróért értékesít.

A Lagardere a tőzsdei brókerek piaci megfigyeléseit követően erősítette meg az értékesítés tényét. A megbízást a Lehman Brothers teljesítette intézményes befektetőknek rendezett aukció keretében. A Renault nem kommentálta az eseményeket. A Lagardere tulajdonában lévő Matra autógyár számos modellt
szerel össze a Renault számára. A Lagardere már az elmúlt év vége óta értékesíteni szeretné a Matra gyárat, ezt azonban azóta nem sikerült véghezvinnie. Külső megfigyelők szerint azonban valami készülőben van és a hónap végéig bejelentésre lehet számítani az ügyben.

Ezzel párhuzamosan bejelentették: a Renault eladja a német Claas mezőgazdasági gépgyártó vállalatnak a
Renault Agriculture 51 százalékát. A Renault egyelőre megtartja a 49 százalékos tulajdonrészt, de a későbbiekben a Claas részesedése 80 százalékra emelkedik. Az üzlet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A Renault méretgazdaságossági szempontokkal és know-howmegosztással indokolta az egyesülést. Mind a Renault márkanév, mind pedig a Renault Agriculture szervezeti függetlensége egmarad a tulajdonosváltást követően is és nem érinti az érvényben lévő munkaszerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik