Belföld

Pályázatokat hirdetett a gazdasági tárca

Huszonhárom pályázati felhívást tett közzé a gazdasági tárca. Az összesen 15 milliárdnyi állami támogatás vállalkozásfejlesztésre, beruházás-ösztönzésre, energiatakarékossági és helyi közút-építési programokra igényelhető.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által megjelentetett 2003. évi pályázatok a belföldi vállalkozások megerősítésére koncentrálnak, hogy azok felkészültebben vehessenek részt az európai uniós csatlakozást követően kialakuló piaci versenyben – hangzott el a Csillag István gazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárca ismertetőséből kiderül, hogy a feszített idei költségvetés miatt kevés „induló forrás” áll rendelkezésre a hétfőn meghirdetett pályázatokon, az ígéretek szerint azonban a keret egyrészt a „tartalékból” bővíthető lesz, másrészt az induló keretet valószínűleg jóval meghaladó igények az utófinanszírozásos rendszer miatt nem elsősorban és nem csupán az idei büdzsét sújtják.

4 kategória, 23 cél, 15 milliárd forint

A pályázatok négy kategóriára bonthatóak. A nagyvállalati kört érintő, korábban beharangozott Smart Hungary beruházás-ösztönzési program keretében négy területen, 5 milliárd forint, a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program pályázatain belül 9 kategóriában 8 milliárd forint induló forrás áll a tárca rendelkezésére, míg az úgynevezett Nemzeti Energiatakarékossági Program keretein belül 3 milliárd forint áll a tárca rendelkezésére. A támogatás formája a legtöbb esetben utófinanszírozásos jellegű, vissza nem térítendő támogatás.

Nagyoknak

A Smart Hungary beruházás-ösztönzési programon belül négy kategóriában pályázhatnak a kiírás feltételeinek megfelelő gazdasági társaságok, illetve szövetkezetek. A „versenyképes beruházások támogatása” kategóriában a tárca a nagy hozzáadott értékű, versenyképes, magas minőségű feldolgozóipari termékek gyártására alkalmas új termelőkapacitások létrehozását, vagy bővítését támogatja. A programon belül külön pályázat nyújtható be regionális vállalati központok kialakítására, korszerű menedzsment rendszerek kialakítására, illetve logisztikai központok és ipari parkok minőségi szolgáltatásának fejlesztésére is.


Kisebbeknek


A Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretében a mikro-, kis- és középvállalatok modernizációját kívánja elősegíteni a tárca. Ezen a körön belül kilenc különböző célra, többek között modernizációt szolgáló beruházásokra, korszerű vállalatirányítási rendszerek kialakítására, piaci versenyképességét javító üzleti tanácsadói szolgáltatások támogatására – különítettek el forrásokat.

A nemzeti energiatakarékossági program kilenc pályázatára közel 3 milliárdot, a helyi önkormányzatok közútfejlesztésének pályázatára pedig 300 millió forintot különített el a kormány.

A pályázatok lebonyolításában részt vesz a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az Energiaközpont Kht., a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., valamint a helyi vállalkozói központok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik