Belföld

A sorkatonaság eltörlése a kabinet előtt

Közeledett egymáshoz a két koalíciós párt álláspontja a sorkatonaság eltörlésének időpontjáról: a szaktárca 2006-ról 2005-re hozná előre ennek bevezetését, ám az SZDSZ továbbra is a 2004-es évszámot támogatja. A kormány ma tárgyal a kérdésről.

A SZDSZ négypárti egyeztetést kezdeményez a kérdésben, a hadkötelezettség eltörléséhez ugyanis az alkotmányt is módosítani kell.

A mai kormányülésen a miniszterek elé kerül Juhász Ferenc honvédelmi miniszter előterjesztésében a haderőreform, amiről a szocialista politikus a héten egyeztetett Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével. Míg az SZDSZ 2004-től, addig az MSZP 2006-tól szüntetné meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, s állítaná fel a csak hivatásosokból álló haderőt. Kompromisszumos megoldásként a szaktárca egy évvel előrébb hozná a sorozott hadsereg megszüntetését. Ez azt jelenti, hogy 2005-ben az utolsó sorozott katona is leszerelne.

Az SZDSZ négypárti egyeztetést kezdeményez a sorkötelezettség eltörlésének ügyében – jelentette be Kuncze Gábor pártelnök. Erre azért van szükség, mert a ma a kabinet elé kerülő tervezetben a hadkötelezettség alkotmányból történő kiemelése szerepel, ennek megváltoztatásához viszont kétharmados törvényre van szükség. Az SZDSZ továbbra is a 2004-es évszámot támogatja. “A kormányprogramban eredetileg szereplő 2006-os dátumhoz képest egy év is előrelépés, de mi a lehető legkorábbi időpontot szeretnénk elérni” – fogalmazott Kuncze Gábor.

Szakértők szerint ugyanakkor már a 2005-ös időpont is rendkívül erőltetett, azt ennyi idő alatt csak nagy áldozatokkal lehetne megvalósítani. Az áttérés költségeit 60-62 milliárd forintra becsülik. Ennyi pénzt “kiszakítani” a honvédelmi büdzséből, ismerve a folyamatban lévő beszerzéseket, nem könnyű feladat. A szaktárca meg van győződve arról, hogy az önkéntes haderőre való átállás után a Magyar Honvédség kisebb létszámmal is eleget tud tenni nemzetközi kötelezettségeinek és az ország védelmének. Az eredeti elképzelések szerint a professzionális haderő 45 ezer fős lenne, amelynek 12 százaléka tiszt, 30-36 százaléka tiszthelyettes lesz, a hadsereg többi részét a szerződéses legénységi állomány teszi ki. A közvélemény-kutatási adatok szerint az áttérést a lakosság több mint kétharmada támogatja. A kormány a magyarországi úthálózat fejlesztésével is foglalkozik mai ülésén, s egyelőre kérdéses, szerepel-e a napirenden a Vásárhelyi terv.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik