Belföld

Európa terv – ígéretek, milliárdok

A kormányfő által bejelentett, a Széchenyi-tervre emlékeztető Európa terven a szemfüles internetes lapok máris fogást találtak.

Medgyessy Péter miniszterelnök keddi országértékelő beszédében olyan ígéreteket tett, melyekről néhány esetben maguk az érintettek sem

tudnak. Az egyik az új köntösbe bújtatott ígéretcsomag, az Európa terv része: az Erzsébet téren, a volt buszpályaudvar épületében felállítandó Magyar Design Központ. Az ígéretes kezdeményezés meglepte a szocialista Bánsági Györgyöt is, aki az Indexnek elmondta, hogy a közgyűlésnek egyelőre nem volt terve a volt buszpályaudvar hasznosítására, és hozzátette azt is, hogy a fővárosi szocialisták a buszpályaudvar, az Erzsébet téri félkész létesítmény, valamint a park hasznosítását együtt képzelték el.

Internet, mindenkivel?

A miniszterelnök másik ígérete, a márciustól 25 százalékkal alacsonyabb áron elérhető internet-hozzáférés és a szélessávú internethasználat támogatása volt, amely ugyancsak üdvözlendő a tavalyi, hamvába holt állami támogatásos kezdeményezés után.

Medgyessy bejelentését követően az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) bejelentette: a partnerség jegyében folyamatosan tárgyal valamennyi szolgáltatóval. Ezt követően az UPC azt közölte: az IHM részéről felvetődött a széles sávú elérés támogatása, de mindeddig nem volt konkrét egyeztetés a céggel. Mivel ez a felvetés eddig nem öltött konkrét formát, nem tudni, hogy milyen anyagi hozzájárulással segítené elő az állam a gyorsabb internetezést – tette hozzá a cég képviselője.
Ezzel szemben a Matávot – legalábbis látszólag – nem érte váratlanul a kormányfő bejelentése. A társaság közölte: kormányzati adókedvezményekre is építve tervezi olyan új ADSL és kapcsolt vonali internetes konstrukciók bevezetését, amelyek révén jelentősen csökken az internetezés költsége. A Matáv azt is bejelentette, hogy szándékai szerint 2003 márciusától 25 százalékkal olcsóbb internet-hozzáférési tarifát eredményező, új konstrukciók lesznek elérhetőek a felhasználók számára.

Hitel az MFB-től

Ugyancsak országértékelő beszédében jelentette be Medgyessy Péter, hogy márciustól új, 150 milliárd forintos fejlesztési hitelprogramot indítanak, melynek segítségével a magyar vállalatok hosszú távú, kedvező kamatozású hitelhez juthatnak. A 150 milliárd forinton felül 40 milliárd jut majd a kis- és középvállalkozások számára, közel 10 milliárd pedig a magyar cégek külföldi piacokon való megjelenését elősegítő Corvinus Rt. alaptőke-emelésére.

Az említett feladatokhoz szükséges forrásokat azonban hiába keresnénk a költségvetésben. Az origo.hu által felkeresett pénzügyminisztériumi szóvivő a lapnak elmondta: a feladatokat Magyar Fejlesztési Bank által felvett hitelekből finanszírozza a kormány. A rövidesen induló hitelprogram szépséghibája, hogy részletei (ki, milyen feltételekkel) még kidolgozásra várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik