Belföld

Befulladtak az iraki magyar üzletek

Az iraki piacon érdekelt néhny cég, amely az ENSZ olajat élelemért programjának keretében tendereket pályázott meg Irakban, most arról panaszkodik, hogy a pályázatok értékelése leállt, s a már elnyert megbízások sem teljesülnek.

A befagyott tenderek miatti veszteséget az egyik érdekelt cég képviselője 2-3 milliárd forintra becsülte – olvasható a Napi Gazdaságban. A vállalatok némelyike emellett attól tart, hogy a háború miatt elveszíti piacait Irakban, mivel az ország elfoglalása után megjelennek ott a tőkeerős multinacionális cégek. Senki nem mer szállítani olyan helyzetben, amikor bizonytalan, hogy az áru egyáltalán átjut-e az iraki határon.

A magyar cégek közül például az Elzett Certa Kft. próbál meg a Közel-Kelet felé nyitni. A társaság bejelentkezett a bagdadi gazdasági minisztériumba, két éve engedélyt is kapott és részt vett a bagdadi vásáron, de az iraki szegénység miatt megrendeléseket csak a háború és Szaddám Huszein bukása után várnak. A szállítások leállásáról számolt be az iraki magánszemélyek tulajdonában lévő Tirkuk Trade Kft. A társaság számos magyar céget, köztük olajipari fúrófejeket és kútfejeket gyártó csepeli és nagykanizsai vállalatokat képvisel Irakban. Korábban rendszeresen indult építőipari tendereken a debreceni székhelyű Keviép Kelet-magyarországi Vállalkozási, Építőipari és Kereskedelmi Kft. A magyar tulajdonban lévő társaságnál lapunknak elmondták, hogy a pályázatok az utóbbi időben elakadtak, így jelenleg nincs iraki megbízásuk. Mezőgazdasági gépeket, például öntözőberendezéseket szállított Irakba, valamint víztározók kialakításában is részt vett a budapesti Agroinvest Külkereskedő, Fővállalkozó és Szolgáltató Rt. A társaság vezérigazgatója, Dávid Imre tegnap nem kívánt lapunknak nyilatkozni, értesülésünk szerint azonban az utóbbi időben ez a cég sem kap megrendelést Irakból.

Jelentős iraki cégek nincsenek jelen Magyarországon. A bejegyzett mintegy 40 olyan cég, amelynek tulajdonosai között iraki származású van, túlnyomórészt mikro- vagy kisvállalkozás. A cégeket birtokló iraki emigránsok például közértet, büfét vagy kifőzdét üzemeltetnek, illetve akad köztük olyan is, aki nyelvoktatással foglalkozik. A gazdasági tárca adatai szerint 2002. január és november között a magyar kivitel Irakba 2,6 millió dollárt tett ki, ami 9,8 százalékos növekedést mutat. Az exporton belül a feldolgozott termékek kivitele 400 ezer dollár értékű volt, a fennmaradó részt a gépek, berendezések jelentették. Import gyakorlatilag nem volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik