Belföld

Az olajmezők robbantására készül Huszein

Szaddám Huszein iraki elnök utasítására nagy mennyiségű robbanóanyagot halmoznak fel az iraki olajmezők közvetlen közelében, feltételezhetően azzal a céllal, hogy amerikai katonai támadás esetén megsemmisítsék az olajkutakat.

Az amerikai NBC News televízió meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva hétfő este közölte, hogy iraki vállalatok nagy mennyiségű robbanóanyagot vásároltak, és szállítottak az olajmezők térségébe. Az irakiak azt állították, hogy az olajbányászathoz van szükségük a robbanóanyagra, ám a vásárolt mennyiség többszöröse annak, amennyire ipari célból szükség lehet. Az említett katonai forrás utalt arra is, hogy a háború kitörésekor az amerikaiak igyekezni fognak már a hadműveletek kezdetén biztosítani az olajkutak épségét, de kevéssé valószínű, hogy ezt sikerül elérniük mind az 1500 iraki olajkútnál.

1991-ben az iraki erők, amikor arra kényszerültek, hogy kivonuljanak Kuvaitból, felgyújtottak 730 olajkutat, amelyek eloltása nyolc hónapi erőfeszítésbe és 40 millió dollárba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik