Belföld

Az MNB felfelé módosította inflációs prognózisát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2003 decemberére az éves inflációs prognózist 5,2 százalékra növelte a korábbi 4,6 százalékról, csökkentette viszont a 2004-es előrejelzést 4,2 százalékról 4 százalékra.

Mindezt Járai Zsigmond, a jegybank elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be. A jelentés szerint az éves átlagos infláció az idén 5,2 százalék lesz a jegybank várakozásai szerint, jövőre pedig 4,6 százalékra csökken. Korábban az MNB a 2004. évi éves átlagos inflációt 4,3 százalékra prognosztizálta. Az idén a folyó fizetési mérleg hiánya várhatóan eléri a 4,2 milliárd eurót, ami a GDP 5,7 százalékának felel meg – tartalmazza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn nyilvánosságra hozott inflációs jelentése. A jelentés szerint a deficit 2004-ben valamivel kisebb, 4,1 milliárd euró lesz, a GDP 5,2 százalékára mérséklődik. A jegybank azzal számol, hogy az idén a GDP 3,5 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal bővül.

Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a tájékoztatón elmondta: az inflációs jelentés számait a korábbi novemberi prognózishoz képest azért módosította felfelé a jegybank, mert az elmúlt évben a béremelkedés nem igazodott a termelékenység növekedéséhez, ráadásul a központi költségvetés az előző évekhez képest nagy mértékben növelte hiányát, a fiskális politikai fellazult. Az utóbbi időben a világpolitikában érezhető bizonytalanságok miatt az olajár is megugrott és az előző jelentésben szereplő 25 dollár körüli hordónkénti árhoz képest napjainkban már 31 dollár körüli szintre emelkedett. Járai Zsigmond ezzel együtt nyomatékosította: jelenleg már a 2004-es inflációs célokra kell összpontosítani. A Magyar Nemzeti Bank úgy látja: nincs szükség a monetáris kondíciók szigorítására – húzta alá az MNB elnöke. Ha ugyanis a monetáris feltételeken szigorítana a jegybank, már akkor sem tudna jelentősen hatni az idei inflációra. A következő évben viszont a jelenlegi feltételek mellett is elérhető az inflációs cél, hiszen a jövő év végére várt 4 százalékos pénzromlási mérték a kormánnyal közösen kialakított 3,5 százalék plusz-mínusz egy százalék inflációs sávon belül van, a felső tartomány közepén helyezkedik el.

A jegybank szakértői csapata ez évre mintegy 7,8 százalékos bruttó bérnövekedést prognosztizál a bértárgyalások nagy részének lezárultával. Ezzel együtt az MNB azt várja, hogy 2004-ben már megáll, sőt visszaszorul a költségvetési szféra terjeszkedése, az óvatos fiskális politika érvényesül, ezért sem lesz szükség a monetáris kondíciók szigorítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik