Belföld

Új, kedvezményes kábeltévés csomagot szeretne az informatikai tárca

Magyar nyelvű televíziócsatornákat tartalmazó kábeltévé-csomag bevezetését kezdeményezi az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM).

Kovács Kálmán, a tárca vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezményes díjszabású csomagok egyrészt a kis jövedelműeket segítenék a magyar nyelvű tévéadásokhoz való hozzáférésben, másrészt a magyar nyelv védelmét szolgálnák az európai uniós csatlakozást követően.

Aki a magyar csomagot adja, kedvezményt kaphat

A miniszter jelezte, hogy a “magyar csomag” bevezetéséről szerdán egyeztet Rajkai Lászlóval, a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetségének elnökével és Kéry Ferenccel, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség vezetőjével.

Kovács Kálmán a tárgyalások előtt nem kívánt részletekbe bocsátkozni az IHM elképzeléseiről, csak annyit közölt, hogy ha a csomagról nem születik megállapodás a felek között, akkor a médiatörvény módosítását javasolja majd.

Hozzáfűzte, hogy jó tárgyalási alap lehet a kábeltévé-szolgáltatók Egyetemes Távközlési Alapba való befizetési kötelezettsége, amelyet a tárca hajlandó mérsékelni, amennyiben a cégek bevezetik a magyar csomagot. A miniszter szerint a magyar nyelvű adásokhoz a jelenlegi legkedvezőbb díjszabáshoz hasonló ár ellenében lehet majd hozzáférni az egész országban, reményei szerint már az idén.

Rövid időn belül radikális változások az internetpiacon?

Újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy a közeljövőben jelentős kedvezmények várhatók az internet szolgáltatásoknál is. Bár részleteket nem kívánt elárulni a miniszter, azt elmondta, hogy akár már 48 órán belül több olyan intézkedés is születhet, amely a verseny megindulását, ezzel pedig az internet terjedését szolgálhatja.

A miniszter jelezte, hogy az IHM ez évi kiemelt feladatai közé tartozik a hírközlési törvény módosításának előkészítése, valamint az e-Magyarország pontok kiépítése – a hírközlés szabályozásának változtatásáról a parlament az ősszel tárgyal – közölte a miniszter.

Az e-Magyarország pontokról elmondta: a tárca tervei szerint 2004. május 1-jéig az ország 2004 településén olyan irodák nyílnak, ahol az érdeklődők interneten szerezhetnek információkat pályázatokról, munkavállalási lehetőségekről.

Mire költ idén a tárca?

A tájékoztatón kiosztott anyag szerint a kormányzat az idén 9 milliárd forintot szán a széles sávú internet elterjedésének támogatására, 3,5 milliárd forintot lakossági internet csomagokra és 2,5 milliárd forintot az e-gazdaságra. A digitális tartalom fejlesztésre, oktatásra az idén 2,4 milliárd forint, távoktatásra, távmunkára 1,9 milliárd forint, kutatás és fejlesztésre, ösztöndíjakra, valamint az EU hatodik keretprogramjára 1,5 milliárd forint jut.

A közháló, közösségi elérésekre 4,4 milliárd forintot, az elektronikus közigazgatás fejlesztésére 1,4 milliárd forintot, az esélyegyenlőség megteremtésére pedig 2,1 milliárd forintot fordítanak az év végéig. A háztartások internet és számítógép ellátását a kormány 30 milliárd forinttal segíti, az eGeneráció programra 1,5 milliárd forint jut. Kovács Kálmán megjegyezte, hogy ezek az összegek nemcsak az informatikai tárca költségvetését képezik, a támogatásokhoz egyrészt pályázati úton, másrészt adókedvezmények formájában lehet majd hozzáférni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik