Belföld

Ericsson – már csak a csodamenedzser segíthet?

Áprilistól a zárszerkezet-termelésből érkező Carl-Henric Svanberg lesz az Ericsson AB vezérigazgatója. Hét szűk negyedesztendő után neki kell fellendülést előidéznie a svéd mobilgyártónál.

Az Ericsson AB, a világ legnagyobb mobilhálózat-gyártója Carl-Henric
Ericsson – már csak a csodamenedzser segíthet? 1

Svanberget nevezte ki vezérigazgatónak. Svanberg Kurt Hellstroemöt váltja e poszton, miután elődje hét veszteséges negyedévet tudhat maga mögött, és 4,7 milliárd dollár veszteséget halmozott fel.


Az eddig a zárszerkezeteket gyártó Assa Abloy svéd-finn céget irányító Svanberg 50 éves, és immár a negyedik vezérigazgató az utóbbi öt évben a bajokkal küszködő Ericssonnál. Kilenc évig állt az Assa Abloy élén. Az 59 éves Hellstroem a Bloomberg értesülései szerint az év végéig az Ericssonnál marad, azután nyugdíjba vonul.


Mit szóltak a befektetők? 

Hogy mennyire fontos volt ez a személyi váltás, és a svéd befektetők milyen reményeket fűznek Svanberghez, azt jól illusztrálja, hogy a hír hatására az Assa Abloy árfolyama 15 százalékot zuhant, az Ericssoné pedig 16 százalékkal emelkedett. Svanberg távozása nem véletlenül okozott pánikot az Assa befektetőinél: a svéd zárgyártó tőzsdei értékét a szóban forgó menedzser 16-szorosára növelte 1994 óta, amikor átvette a vezetést. Vezénylete alatt az Assa (amelyet a svéd biztonsági csoportról, a Securitasról választottak le) felvásárolta finn konkurensét, az Abloyt, és a világ legnagyobb zárszerkezeteket előállító vállalatává vált. 


Svanberg, a csodamenedzser

A csodamenedzser most talán élete legnagyobb kihívása elé néz. A csaknem egy éve kinevezett új Ericsson-elnökkel, Michael Treschow-val együtt ugyanis az ő feladata lesz, hogy növelje az eladásokat és ismét nyereségessé tegye a megkopott nimbuszú mobilcéget. A nyereségnövelésre van esély, minthogy jelentős leépítések várhatók az Ericssonnál, a forgalom azonban folyamatosan visszaesik, ezért nagy szükség lesz Svanberg munkájára és tudására.

Svanberg az Assánál töltött idő alatt a Bloomberg szerint 45 akvizíciót, vagyis vállalatfelvásárlást hajtott végre, de – más ágazatokban tevékenykedő menedzsertársaival ellentétben – úgy, hogy az Assa nem vált veszteségessé. A Bloomberg adatainál még dicsekvőbbek az Assa honlapján talált információk: eszerint a svéd társaság 100 vállalatot vásárolt fel, s közben 3 milliárd svéd koronáról 25 milliárdra növelte a forgalmát.


Ennek ellenére az adózás előtti profitot 70 millióról kétmilliárdra növelték. Ez több mint huszonnyolcszoros emelkedés, vagyis az elképesztő méretű árbevétel-növekedés nem ment az Assa nyereségességének rovására, sőt! Mindeközben a cég likviditása sem ingott meg, hiszen a működési cash flow 100 millióról 3,5 milliárd svéd koronára nőtt. 


Ericsson – már csak a csodamenedzser segíthet? 2

Carl-Henric Svanberg

Wallenbergék most léptek

A Wallenberg család érdekeltségébe tartozó Investor AB (amely az Ericsson szavazati jogainak 38 százalékát, alaptőkéjének pedig 5 százalékát tartja a kezében) úgy nyilatkozott a vezérváltás kapcsán, hogy az Investor AB “részese volt a döntésnek”. Marcus Wallenberg szóvivője útján azt közölte a külvilággal, hogy Svanberg “tudása és piaci tapasztalata” sok sikert hozott már eddig is más cégeknek. Ugyanakkor Wallenberg nem volt hajlandó nyilatkozni a most távozó Hellstroem képességeiről…

Az Ericsson második legnagyobb tulajdonosa az Industrivaerden AB, amely egész Svédországban is Wallenbergék után a második legjelentősebb befektetési csoportnak számít. Ez a csoport 2,5 százalékkal tulajdonos a mobilgyártóban, és a szavazati jogok 28 százalékát tudhatja a magáénak.

Hellstroem “eredményei”

Svanberg április 8-án veszi át az irányítást Hellstroemtől, aki fennállása alatt olyan “eredményeket ért el” az Ericssonnál, mint például a legutóbbi negyedév 8,3 milliárd svéd koronás (965 millió dolláros) vesztesége vagy a forgalom 37 százalékos visszaesése. Hellstroem 2001-ben vette át az Ericsson vezetését. Lars Ramqvistet váltotta, aki egyszerre volt elnök és vezérigazgató a mobilgyártónál.

Ezzel szemben Svanberg az Assa Abloy-t úgy hagyja ott, hogy annak negyedik negyedéves profitja 82 százalékkal emelkedett, és elérte a 362,8 millió koronát. Eközben egy újabb céget is felvásárolt, a Yale Intruder Security-t.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik