Belföld

A CIB-megrendelés után a Balkánon terjeszkedne a Dorsum

A CIB Bank Rt. értékpapír-forgalmazási és vagyonkezelési tevékenységének támogatására a Dorsum Rt. rendszerét vásárolta meg. A Dorsum az idén határokon túl is meg kívánja vetni a lábát: elsősorban a szerb, a román és a cseh piacon próbálkoznak.

A CIB Bank Rt. értékpapír-forgalmazási és vagyonkezelési tevékenységének támogatására a Dorsum Rt. Clavis rendszerét vásárolta meg – közölték a két cég képviselői csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A CIB számára azért volt fontos az új rendszer megvásárlása, mert a bankcsoport nemrégiben úgy döntött, hogy a CIB Értékpapír Forgalmazó és Befektető Rt-t integrálja a bankba, erősítve ezáltal univerzális jellegét. Döntés született arról is, hogy a bank, és a csoporthoz tartozó CIB Alapkezelő Rt. befektetési szolgáltatásait hatékonyabban kell az informatikának támogatni, s e cél megvalósítására a legtöbb referenciával rendelkező Dorsum Clavis kereskedési és elszámolási rendszerét választották.

A sajtótájékoztatón a felek üzleti titokra való hivatkozással nem árulták el a rendszer árát. Kő Róbert, a Dorsum vezérigazgatója az MTI érdeklődésére közölte: a társaság eddig főként tőkepiaci szereplőknek, például brókereknek, bankoknak gyártott és telepített speciális szoftvereket, az elmúlt évben pedig kilépett a logisztika, és a közraktározás területére is.

A vezérigazgató elmondta, hogy az 1996-ban magyar magánszemélyek által alapított Dorsum tavalyi árbevétele az előzetes számok szerint 600-650 millió forint volt, adózás előtti nyeresége pedig elérte a 100 millió forintot. A 25,2 millió forint jegyzett és 230 millió forint saját tőkével rendelkező Dorsum 2001-ben 650 millió forint árbevételre, s a tavalyihoz hasonló adózás előtti eredményre tett szert.

A cég idei árbevétele a tervek szerint 800 millió forint lesz, adózás előtti nyeresége pedig eléri a 200 millió forintot. A Dorsum az elmúlt években több mint 50 projektet valósított meg, s ügyfelei között a Magyar Államkincstár mellett 16 bank, több vagyonkezelő és brókercég is megtalálható. A társaság az idén határokon túl is meg kívánja vetni a lábát: elsősorban helyi fejlesztő és konzulens cégek segítségével a szerb, a román és a cseh piacon próbálkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik