Belföld

Soros befektetőcége belép a román piacra

A Soros Investment Capital (SIC), vagyis Soros György befektetési alapja belép a román piacra - jelentette be Gavin Ryan, a SIC ügyvezető igazgatója. Sorosék fő befektetési célpontja Dél-Kelet-Európa, azon belül pedig az élelmiszeripar, a kis- és nagykereskedelem, a gyógyszeripar és - várhatóan - a távközlés.

Ryan közölte, hogy egyelőre nem állapítottak meg összeghatárt, tehát nem tudják, mennyit fognak befektetni a térségben, így például Romániában.

A SIC teljes tőkéje 200 millió dollár, és várhatóan még idén végrehajtják az első romániai invesztíciókat. Ryan elmondta, hogy többségi részesedéseket akarnak vásárolni, minthogy a kisebbségi ulajdon inkább csak problémákat okoz. A SIC első befektetését a MakTel távközlési cégben hajtotta végre (Macedóniában), 2001 januárjában. A MakTelben érdekelt a magyar Matáv is.

A SIC érdekeltsége ezen kívül a Digital Center MEdia Horvátországban, amely kábeltévés cég, továbbá az Eksimbanka Szerbiában és a Nov Banka Horvátországban.

Bulgáriában megintcsak egy kábelcéggel rendelkezik a Soros-féle befektetési alap, méghozzá az Eurocom Cable társaság az övék, akárcsak a hasonló üzletágban tevékenykedő KDS Serbia Broadband Szerbiában. A SIC tulajdonába került a sörgyártó Efes Breweries Intl. is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik