Belföld

OTP-Garancia Szlovákiában is

Január utolsó napján megalakult az OTP-Garancia Biztosító két szlovákiai biztosítója, az OTP-Garancia Poistovna és az OTP-Garancia Poistovna Zivotná. Az alapításokról szóló dokumentumot január 31-én írták alá az OTP-Garancia képviselői, s terveik szerint idén május elején mindkét társaság megkezdheti tevékenységét - mondta az Econewsnak Utassy László, az OTP-Garancia Biztosító vezérigazgatója.

A két biztosító társaság menedzsmentjét szlovákiai szakemberek közül választották ki, a felügyelő bizottság tagjai Hódossy Károly, az OTP Bank szlovák leánybankja, az OTP Banka Slovensco vezérigazgatója, Utassy László, az OTP-Garancia vezérigazgatója és Dögei Sándor, az OTP-Garancia Biztosító főosztályvezetője lesznek.

Az életbiztosítót, az OTP-Garancia Poistovna Zivotnát 80, a nem életbiztosítót, az OTP-Garancia Poistovnát 60 millió korona jegyzett tőkével alapították, ami meghaladja a szlovák törvényben előírt, élet- és nem életbiztosítókra egyaránt kötelező, 40 millió koronás minimális tőkét – mondta az Econewsnak Dögei Sándor. A tőke a mostani számítások szerint két évig elég lesz a növekedéshez, a további tőkeigény az üzletmenttől függ. A társaságoknak a következő 1-2 hónapban kell beadniuk a működési engedély iránti kérelmet a szlovák felügyelethez s annak birtokában a tervek szerint a cégek májusban megkezdhetik működésüket.

A biztosítók három termékkel indulnak. Egy vegyes életbiztosítással, amelyet elsősorban az OTP Banka Slovensco hiteltermékeihez, hitelfedezeti életbiztosításként értékesítenek, illetve egy lakásbiztosítással, valamint cascóval – mondta Dögei. Az értékesítés az eredeti koncepcióhoz képest kissé módosult, az előzetes elképzelésekben kizárólag az OTP Banka Slovensco 53 fiókból álló hálózatára épült volna, a mostani terv szerint azonban egy év alatt 100-200 főből álló önálló üzletkötői hálózatot építenek ki A bank most építi ki lakossági ügyfélkörét, s ebben segítséget nyújthatnak a biztosító üzletkötői is – hangsúlyozza Dögei Sándor. Fél éven belül további termékkel jelenik meg a két biztosító, elsősorban bankkártyához kapcsolódó biztosításokkal és balesetbiztosítással.

A szlovákiai “kötelező” piaca a magyarországihoz képest egy korábbi fázisban van, a díjliberalizációs folyamat is csak 2002-ben kezdődött meg, a díjak nyomottak s több biztosító is számottevő veszteséget szenvedett el az üzletágban. A szlovák biztosítási piac 2001-ben 32 milliárd szlovák korona díjbevétellel zárt, ami mintegy 180 milliárd forintnak felel meg. A tavalyi díjbevétel ennél magasabb, az előzetes adatok szerint a magyarországi biztosítók 480 milliárd forint körüli díjának körülbelül fele. 2001-ben az életbiztosításokból 78,5, a nem életbiztosításokból több, mint 100 milliárd forintnak megfelelő korona folyt be a cégekhez, a szakemberek szerint különösen az életbiztosításoknál várható ugrásszerű fejlődés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik