Belföld

Euró: a jegybank eladhatatlan raktárkészlete?

Az MNB csütörtökön negyedik alkalommal hirdet aukciót euró értékesítésére. Piaci információk szerint a korábbi próbálkozások nem jártak eredménnyel.

Az aukción az előző három naphoz hasonlóan az MNB-nél pénzforgalmi számlát vezető belföldi bankok, szakosított hitelintézetek, valamint a jegybanknál devizapiaci limittel rendelkező külföldi pénzintézetek vehetnek részt. A jegybank a honlapján közzétett hirdetményben sem mennyiséget, sem árfolyamot nem jelölt meg.

Piaci információk szerint a negyedik aukció meghirdetésére azért volt szükség, mert a nemzeti banknak továbbra sem sikerült megszabadulnia az intervenciós során felvásárolt 3 milliárdnyi eurótól.

Az ajánlatokat reggel 9 órától 12 óráig várják. Az elfogadott ajánlatokról az érintett bankokat délután 14 órakor értesíti ki a központi bank.

Missura Gábor, az Magyar Nemzeti Bank szóvivője az MTI-nek elmondta: a csütörtöki euró-aukció az utolsó. A jegybank az aukciós euróeladásokat a továbbiakban felfüggeszti. Ennek okairól a szóvivő nem közölt információt.


A forint stagnál, a piac kivár


A devizapiacon csütörtökön reggel 11,86 százalékon nyitott a forint a sáv erős oldalán, ami megegyezett a szerdan délutáni 11,87 százalékos zárással.  Az overnight kamatok sem változtak. Kereskedők szerint az első félórában elég jelentős forgalom volt a bankközi devizapiacon, de az árak nem változtak.


Az MNB által reggel meghirdetett negyedik devizaaukció feltételei semmivel sem tisztázottabbak, mint a hét első hátrom napján voltak – mondják a dealerek, s a jegybank közleménye még azt sem tartalmazta, hogy ez lenne az utolsó aukció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik