Belföld

Történelmi győzelem Izraelben

Egy híján kétszer annyi képviselői helyet szerzett az izraeli parlamentben Ariel Saron kormányfő jobboldali Likud pártja, mint a legfőbb rivális Izraeli Munkapárt. Elemzők a kemény palesztin politikával magyarázzák a sikert.

A szerda hajnalban közzétett nem hivatalos választási végeredményből az derül ki, hogy a kormányfő Saron jobboldali Likud pártja a kneszet 120 székéből 37-et mondhat magáénak, szemben a munkapártiak 19 székével. Eddig a Likud 19, a munkapárt 25 helyet birtokolt.

Az izraeli kormányfő pártjának győzelmét az elemzők főként a palesztinokkal szembeni keményebb politikának tulajdonítják, míg a baloldal gyengébb teljesítménye vélhetően úgyszintén a párbeszédre törekvő, engedékenyebb palesztinpolitika következménye.

A vallásellenes Sinui Centrumpárt a harmadik legjobb teljesítményt mutatta fel a választáson, és az eddigi 6 helyett immár 15 képviselővel rendelkezik a parlamentben. Az ultraortodox Sasz párt képviselete viszont 17-ről 11-re esett vissza. A szélsőjobboldali pártok hárompárti koalíciója, a Nemzeti Unió 7, a baloldali Merec az eddigi tíz helyett 6 mandátumot szerzett. Az ugyancsak szélsőjobboldali Nemzeti Vallási Párt 5 helyett 6, a kelet-európai származásúakra épülő Tórai Zsidóság Pártja 5, a kommunista Hadas 4, az arabokat képviselő Balad 3, a szakszervezeti gyökerű Am Ehad 3, a főleg oroszajkú bevándorlókat képviselő Jiszrael Ba’Alija 2, az Egyesült Arab Lista 2 helyet szerzett. A számok nem véglegesek, mert az előzetes végeredmény a katonák korábban leadott szavazatait még nem tartalmazza.

Huszonhét indulóból csak az említett 13 párt került be a parlamentbe, miután elnyerte az ehhez szükséges 1,5 százaléknyi szavazatot. A kimaradók között olyanok is voltak, mint a zsidó telepeseket képviselő szélsőséges pártok, illetve az enyhe kábítószerek legalizálását akarók. Nem jutott be a környezetvédők pártja, a Zöldek sem – bár ennek fő oka az AP hírügynökség jelentése szerint az lehet, hogy neve nagyon hasonlít a marihuána engedélyezését hirdető Zöld Fű pártéhoz.

Amram Micna, az Izraeli Munkapárt vezetője már az este folyamán gratulált a győzelemhez Saronnak, és lényegében visszautasította a miniszterelnök azon felvetését, hogy alakítsanak egységkormányt. Saron történelminek minősítette pártja diadalát, és a lehető legszélesebb körű egységkormány alakítása mellett foglalt állást, egyebek között az esetleges Irak elleni hadművelet fenyegetésével és a terrorizmus elleni összefogás fontosságával érvelve. “Nincs helye ünneplésnek” – mondta Saron, hozzátéve, hogy a terror minden nap újabb áldozatokat követel, és gazdasági válságjelenségekkel is fel kell venniük a harcot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik