Belföld

Új vállalkozói hitelkonstrukciót indít a GKM

Március végén indulhat az az új, 150 milliárd forint keretösszegű hitelkonstrukció, amely a vállalkozásoknak kínál forrást. Az összeg egyharmada kis- és középvállalkozásoknak jut.

A 7-15 éves futamidejű hitelkeret forrásának gazdája az Magyar Fejlesztési Bank, amely a keretből 40 milliárd forintot különít el a kis- és középvállalkozásoknak.

A tárca szándéka szerint a Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogram elnevezésű konstrukció keretében a kis- és középvállalkozások kockázati kamatfelárát normatív módon az állam egyenlítené ki – mondta Apatini Kornélné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A helyettes államtitkár szavai szerint a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. és a Beszállítói Befektető Rt. 6 milliárd forintos befektetési lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.

A középtávú, a 2003-2006 közötti időszakra vonatkozó Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program az Európai Unió előírásainak megfelelő kis- és középvállalkozás-fejlesztési koncepció, amely egyebek mellett vissza nem térítendő támogatásokat, kamattámogatást, szolgáltatásfejlesztést és kockázati tőkebefektetést kínál a vállalkozásoknak.

Apatini Kornélné ismertette a program négy prioritását, ez a versenyképesség növelése, az EU-csatlakozásra való felkészítés, az esélyegyenlőség biztosítása a támogatási rendszerben, valamint az EU-támogatások igénybevételi lehetőségének maximalizálása. A helyettes államtitkár szerint fel kell készülni arra, hogy az uniós társfinanszírozású forrásokhoz nem lehet gyorsan hozzájutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik