Belföld

Vírussokk – az amerikai kormány teszttámadása?

Hong Kong-i civil volt a „szombati mészáros", a Slammer, vagy Sapphire névre is hallgató vírus, vagy az amerikai kormány teszttámadása?

Veszélyeztetett pénzügyi rendszerek

A hétvégi támadás minden eddigi vírustámadásoknál jelentősebb volt: az USA-ban számos vállalati rendszer, államigazgatási rendszer és banki hálózat leállt. A bankok közül a legérzékenyebben a legtöbb fiókkal rendelkező Bank of America-t érintette.

Itt és a legnagyobb kanadai bankoknál is előfordult, hogy az ügyfelek nem voltak képesek ATM-ből pénzt felvenni. Az American Express ügyfelei nem tudták a cég webszájtján keresztül ellenőrizni bankszámlájukat.

 

 A legaktívabbak az ázsiai vírusírók

A vírustámadások által okozott kár 2001-ben világszinten meghaladta a 10,7 milliárd dollárt. A legkártékonyabb vírus, a Code Red mintegy 2,6 milliárd dolláros kárt okozott a számítógép felhasználók körében. Bár a fertőzések száma 2002-ben kisebb volt, mint az előző évben, a felismert új vírusok száma nagyjából megegyezett. Havonta új vírusok százait fedezik fel. Az ismert vírusok száma 2002 végén körülbelül 80 000 volt – áll az F-Secure mai sajtóközleményében.
2002-ben az egyik legnagyobb változás az ázsiai vírusírók aktivitásának növekedése volt, és az Ázsiából eredő vírusok száma folyamatosan tovább nő. A legjelentősebb vírusforrások Kína, Tajvan és Dél-Korea. 2001 szeptembere óta Észak-Amerikában alig íródott vírus: a társadalom kevésbé elnéző hozzáállása a bűnözéshez lényegesen csökkentette az Egyesült Államokból származó vírusok számát.


Hong Kongból indult a támadás?

A világhálón szombaton megjelent Sapphire nevű vírus a Windows SQL 2000 kiszolgálókat támadta meg, és jelentős fennakadásokat okozott Dél-Koreában, Nagy-Britanniában, az USA-ban és Németországban.

A féregvírus olyan villámgyors sebességgel támadt, hogy a szakértőknek nehézséget okoz kiindulási pontjának, a „nulladik számú páciensnek” lokalizálása. Egyes szakértők szerint a féregvírus Hong Kongból indult útjára.

Tesztelt az amerikai kormány?

Élénk találgatások folynak arról is, hogy ki készítette a vírust, kinek a becses szellemi terméke volt. A Wired-nek nyilatkozó szakértők egy része cyberterroristákat gyanít, mások viszont az összeesküvés elméleteknek hódolnak, és úgy vélik, hogy az amerikai kormány tesztelt egy lehetséges elektronikus ellenséges támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik