Belföld

Magyarországra jön a Rover?

A Rover azt fontolgatja, hogy Szlovákiában vagy Magyarországon építi fel új gyárát. Elemzők szerint egyébként Szlovákiának van nagyobb esélye a beruházás elnyerésére.

A brit MG Rover járműipari csoport azt fontolgatja, hogy beszünteti a tárgyalásokat a Daewoo-FSO (a csődbe ment dél-koreai autógyár varsói leányvállalata) megvásárlásáról, és ehelyett Kínában, Szlovákiában vagy Magyarországon építi fel új gyárát – jelentette a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az új típusú, kisebb Roverek (R30) gyártását már korábban is Anglián kívül képzelték el a gyár vezetői. Ez a terv a FigyelőNet információi szerint még akkor merült fel, amikor a BMW volt a tulajdonosa a Rovernek. Időközben a BMW leválasztotta a Rovert, s az autógyár brit tulajdonosok kezébe került.

A BMW – akkor még a Rover tulajdonosaként – egyébként kijelentette: abban az esetben, ha nem kap a brit kormánytól elegendő támogatást, akkor más helyszínre, vagyis Anglián kívülre viszi a gyártást. Magyarország ekkor merült fel, mint alternatíva. Ennek megalapozottságát sokan kétségbe vonták. Tatabánya és Győr térsége volt a legtöbbet emlegetett konkrét helyszín. Ezt 2000 márciusában nyilvánosságra került EU dokumentumok támasztották alá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik