Belföld

Újabb lépés Jugoszlávia felbomlása felé

A szerb képviselőház elfogadta az új, az eddigi Jugoszláviánál lazább államszövetségről szóló törvényt, a montenegrói parlament kedden szavaz.

Szerbia Képviselőháza hétfői rendkívüli ülésén elfogadta Szerbia és Montenegró jövőbeni államszövetsége alkotmányos okiratát és az annak végrehajtását szabályozó törvényt. Az okirat elfogadását 166 képviselő támogatta, 47 pedig ellenezte. Az alkotmányos törvény elfogadását 130 képviselő támogatta, 83 ellenezte, három képviselő pedig tartózkodott.


Az új államszövetségben a 10 milliós Szerbia és a félmilliós Montenegró kül- és biztonságpolitikája közös lesz, ám a többi területen önálló lesz a két köztársaság. Így például már megkezdődött az önálló jegybankok felállítása. Az eddigi Jugoszláviánál lazább államszövetségnek része lesz a nemzetközi ellenőrzés alatt álló Koszovó is.


A BBC úgy értékeli, hogy a szerb parlament döntése újabb lépés Jugoszlávia felbomlása felé. A montenegrói parlament kedden dönt az új államszövetségről. A tervek szerint három év múlva kerülhet szóba a két köztársaság függetlenségének kérdése.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik