Belföld

EU: nyerhetünk a vámon

Az adózással kapcsolatos némely közösségi irányelvekkel ellentétben az uniós vámkódex a csatlakozáskor azonnal, közvetlenül hatályba lép minden új tagországban. Bár a brüsszeli hatóságok az első időszakban valószínűleg elnézőek lesznek, a felkészületlen vállalatokat komoly meglepetések érhetik - írja a NAPI Gazdaság.

Jelentős terhet jelent az uniós vámadminisztráció elsajátítása és a cégek informatikai rendszereinek hozzáigazítása ehhez, valamint a várható vámköltségek felmérése – jelentette ki a közelmúltban egy konferencián Leon Kanters, a KPMG vám- és kereskedelmi üzletágának Közép- és Kelet-Európáért felelős elnöke. A jól átgondolt vámstratégia azonban megtakarítást is hozhat. Egy gyártó üzem például, amely az unión kívülről is hoz be alkatrészeket, melyeket beépít a végtermékbe, majd azt az unióban értékesíti, választhat: vagy a vámfelügyelet melletti feldolgozás (Processing under Customs Control – PCC) alkalmazásával a végtermék kiszállításakor a végtermék vámtételének megfelelő vámot fizeti meg, vagy pedig a kivitelkor az unión kívülről származó alkatrészek után fizet vámot.

Komoly megtakarítás érhető el a több kereskedő kezén átmenő áruk esetében, ha az első exportáláskor alkalmazott árat tekintik vámértéknek. Így akár a vám 30–50 százaléka is megspórolható, mivel nem kell vámot fizetni a kereskedők árrése és más járulékos költségek után. Ha azonban kimarad a vámérték kiszámításánál például a márkanevek használatáért vagy a kutatás-fejlesztésért a gyártónak kiszámlázott költség, könnyen vámcsalás bűnébe eshet a vállalkozás. A legbiztonságosabb módszer, ha a vállalkozás a vám kiszámításának módszerét előre bemutatja a vámhatóságnak – javasolja Véghelyi Mária, a KPMG adóüzletágának szenior menedzsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik