Belföld

Rolls Royce Phantom – a felülmúlhatatlan

Megérkezett az autók királya. A brit cég legszebb tradíciói köszönnek vissza a BMW szárnyai alatt készülő Rolls-Royce Phantomon, amely a világ egyik legjobb autója.

A Detroiti Autókiállításon debütált az új teljes egészében BMW által fejlesztett Rolls-Royce. A Volkswagennel kötött szerződés értelmében ugyanis a bajor cég csak 2003. január elsejétől használhatja a Rolls-Royce márkanevet. Az új Phantom névre keresztelt luxusautó tervezését ugyan 1998-ban már elkezdték, de csak tavaly őszre készült el a végleges szériaérett verzió.

A tervezőknek sikerült egy igazán egyedi és ízig-vérig eredeti modellt alkotni. A kocsi formaterve a gyökerekhez nyúl vissza, hiszen a design több korábbi modellt is idéz: tipikus Rolls-os a tető kecses vonalvezetése, mely egy vastag C oszlopba torkollik, ami erőt és biztonságot sugall. Emellett természetesen a Phantom tradicionális arányai, és óriási méretei is impozánsak. Az autó hossza közel hat méter, magassága pedig csaknem 1,7 méter. A méret sokkoló hatását tovább fokozza az orrész tekintélyt parancsoló hűtőmaszkja, és az elegánsan brutális fényszórók.


Rolls Royce Phantom – a felülmúlhatatlan 1

Kattintson a képre!

Fejedelmi beltér

Az utastér tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, és a luxus környezetre, így a karosszéria eleganciája szinte eltörpül a beltér egészen fenséges enteriőrjéhez képest. Itt mindent a legfinomabb anyagok borítanak: a padlón gyapjú szőnyegek vannak, a plafont kasmírral vonatták be. A hat rendelhető faberakás között olyan egzotikus alapanyagok is megtalálhatók: mint a nyugat-afrikai mahagóni, az észak-amerikai mogyoró, a juharfa, az európai tölgy vagy akár a szilfa.

A belső bőrborítást szintén különleges alapanyagokból készítik, speciális lézerszabással, és kézi varrással. A nagyfokú variálhatóságnak köszönhetően összesen tizenkilenc különböző utastér-színkombinációt ajánlanak a Rolls-Royce lakberendezői, de a cég természetesen kívánságra szinte bármilyen kivitelt összeállít.

A legjobban felszerelt

A Rolls-Royce Phantom pillanatnyilag a legjobban felszerelt szériaautó a világon. Alapáron olyan berendezések járnak a kocsihoz, mint a hangfelismerővel kombinált, integrált telekommunikációs rendszer, melyet a műholdas navigációval is kiegészítettek. De van itt egyedi professzionális hangberendezés is, melyet a világhírű Lexington cég fejlesztett. A 420 Watt teljesítményű hi-fi összesen 9 erősítőt, és 15 hangszórót tartalmaz.


Rolls Royce Phantom – a felülmúlhatatlan 1



Annak érdekében, hogy minden utas a számára ideális hőmérsékleten utazzon, az utasteret hat külön klímatizálható zónára osztották, ráadásul az ablaküvegek speciális klímakontroll tulajdonsággal rendelkeznek, így nyáron az infravörös sugarak bebocsátásának megakadályozásával csökkentik az utastér felmelegedését. Az alapfelszerelésbe tartozik még néhány a kategóriában elengedhetetlen berendezés is, mint a kihajtható piknikasztal, a lábtartó, a DVD házimozi, az automatikusan sötétedő külső tükrök vagy a bi-xenon fényszórók.


Rolls Royce Phantom – a felülmúlhatatlan 1

Kattintson a képre!

A biztonsági berendezések listája sem hagy kívánnivalót, hiszen dinamikus stabilitáskontroll gondoskodik a kocsi megfelelő kanyarvételéről. A fékrendszert a legmodernebb blokkolásgátló felügyeli, amely kiegészült a szükség esetén maximális fékerőt biztosító fék asszisztenssel. Ha ennek ellenére mégis bekövetkezik a baleset, akkor feszességszabályozóval kombinált hárompontos biztonsági övek és aktív fejtámaszok védik az utasokat. Ha az ütközés megkívánja, az Intelligens Biztonsági Rendszer lép működésbe, mely a légzsákok kinyílását és annak erősségét is képes szabályozni.

A teljesítmény elegendő

Az új brit csodagép mozgatásáról egy csúcsteljesítményű BMW aggregát gondoskodik. A hengerenként négyszelepes, tradicionálisan 6,75 literes V12-es erőforrás maximális teljesítménye 460 lóerő, mellyel elmarad a nagy konkurens Maybach 550 lóerős értékétől. A 720 Nm-es hatalmas nyomaték azonban így is kellő dinamizmussal mozgatja a luxuslimuzint. A Rolls 5,9 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 240 km/óra.


Rolls Royce Phantom – a felülmúlhatatlan 1


Az új elképzelés szerint a tulajdonosok jelentős része maga fogja vezetni Phantomját, ezért olyan stabil futóművet és elektronikai berendezéseket építettek a kocsiba, melyek segítségével gyerekjáték a limuzin irányítása.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik