Belföld

rEvolution – görög tőke magyar tőzsdére készül

A vállalatirányítási és ügyviteli szoftvereiről ismert magyar rEvolution Kft. a görög Quality & Reliability S.A. egymillió eurós tőkeemelése nyomán milliárdos árbevételre és tőzsdei bevezetésre számít.

A görög Pouliadis-csoporthoz tartozó Quality and Reliability (Q&R) S.A. egymillió euró tőkeemeléssel kisebbségi részesedést szerzett a korábban
rEvolution – görög tőke magyar tőzsdére készül 1

100 százalékos magyar tulajdonban lévő rEVOLUTION Software Kereskedelmi Kft.-ben – jelentették be a két cég képviselői csütörtökön Budapesten.


A Revolution törzstőkéje a vásárlást követően 10 millió forintról 15 millió forintra nőtt. Saját tőkéje 60 millió forintról 300 millió forintra emelkedett – írja az MTI-Eco.

Bővülő forgalom


A Revolution forgalma a FigyelőNet információi szerint dinamikusan bővült az elmúlt években. 2000-ben 249,4 millió, 2001-ben 289 millió forint volt, a 2002-es, előzetes adat szerint pedig 310 milliós az árbevétele. Mindemellett rendre 2, 16 és 36 millió forintos eredményt mutathatott fel a magyar cég.

A Q&R forgalma a legutóbbi pénzügyi évben mintegy 16 millió eurót tett ki. A görög cégben 40 százalékig érdekelt a szintén görög Pouliadis-csoport, amely 540 millió eurós forgalmával a dél-európai ország egyik legnagyobb számítástechnikai konglomerátuma. Panajotisz Paszkalakisz, a Q&R elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szoftveriparban tevékenykedő Q&R kisebb cég ugyan, de profitrátája sokkal magasabb, mint az anyacégé, amely inkább a hardverforgalmazásban érdekelt.

Ismerős terep 

A Q&R nem a legnagyobb görög befektető Magyarországon. A Chartopiia Thrakis SA mögött álló Zeritisz-csoport, illetve a Zeritisz család a lábatlani Piszkei Papír Rt.-ben és a Szentendrei Papírgyár Rt.-ben érdekelt.

Nem a magyarországi görög cégekre alapoznak

Paszkalakisz a FigyelőNetnek elmondta: cégcsoportjuk nem azért terjeszkedik Magyarországon, mert az itt működő görög cégeknek kíván szolgáltatásokat nyújtani. Céljuk az, hogy a magyar menedzsment változatlanul hagyásával, a magyar céggel közösen fejlesszenek ki termékeket, és azt az itthoni és a külföldi piacokon értékesítsék.

Paszkalakisz hozzátette: a magyar cég jól ismeri a hazai piacot. Azért nem törekedtek többségi tulajdonra a Revolutionban, mert az ott felhalmozott tudást szeretnék hasznosítani. A Revolutiont 10-15 lehetséges partner közül választották ki, és tüzetes pénzügyi átvilágítás után döntöttek a befektetésről.

Védelmi ügyek 

A görög Q&R, illetve anyavállalata, a Pouliadis NATO és ISO minősítéseket szerzett, vagyis védelmi, katonai projektekben is érdekelt. Ezzel kapcsolatban csupán annyit hangsúlyozott a Q&R és a Revolution, hogy az első körben nem tervezik e területen az együttműködést, de a későbbiekben ez sem kizárható. Mint ahogy a magyar szoftvercég termékeinek külföldi forgalmazása is várható. Így a Q&R lengyel, görög, ciprusi, belga leányvállalatai, ukrán, orosz és bolgár képviseletei segítségével a magyar cég produktumai több országban is elterjedhetnek. A Q&R részvényei az athéni tőzsdén forognak, a közeljövőben tervezi a megjelenést a cseh és a török piacon is. Így a Revolution termékeinek forgalmazása ezeken a piacokon is lehetségessé válik az együttműködés későbbi fázisaiban. 

ERP-piac, kormányzati megrendelések 

A Revolution több mint kilencezres ügyfélkörű cég, a nagyvállalati integrált vállalatirányítási rendszerektől (ERP) a dobozos ügyviteli szoftverek piacáig több szegmensben is jelen van Magyarországon. Ügyvezető igazgatója, Bódog Norbert azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy cége új piacokra törekszik a tőkeemelés nyomán. Így a jövőben kormányzati megrendelésekre, közbeszerzésekre is pályázni fognak.


Nemcsak Magyarországon jelentkeznek azonban tenderekre majd a görög céggel együtt, amelynek már komoly tapasztalatai vannak hasonló ügyekben. Az EU-pályázatokon nem elsősorban az ERP-megoldásokkal szeretnének kirukkolni, hanem egyedi fejlesztésekre szóló megbízásokat kívánnak elnyerni – mondta Bódog.

Bódog szerint a pályázatok révén megvalósíthatják célkitűzésüket, az egymilliárdos évi árbevételt. Ezután már elérik azt a “kritikus tömeget”, amellyel a cég tőzsdei bevezetése is reálissá válik. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: tudják, hogy most inkább a tőzsdei kivonulások ideje van, ezért csak 2-5 éven belül tervezik a cég listázását. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik