Belföld

Decemberben 2,3 százalékkal nőttek az euróövezeti árak

Az euróövezetben decemberben átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly decemberben - közölték szerdán az EU statisztikai hivatalában. A havi drágulás 0,2 százalékos volt. Ezzel a tavalyi évi átlagos infláció 2,23 százalékos lett az euróövezetben.

A végleges tizenkét havi adat magasabb volt az előzetesen jelzett 2,2 százaléknál, és a nagyobb drágulást az energiaáraknak tulajdonították szerdán. Az energiaárak 3,6 százalékkal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban. Hozzátették, hogy a lassú gazdasági növekedés és az euró felértékelődése továbbra is fékezi az inflációt. Novemberben 2,2 százalékos volt az tizenkét havi infláció az euróövezetben, és 0,1 százalékos volt a havi drágulás.

Közgazdászok továbbra is egyetértenek az Európai Központi Bank (EKB) vezetőivel abban, hogy az infláció minden bizonnyal lassulni fog az idén az euróövezetben, az EKB 2 százalékos riadószáma alá, de szerdán úgy vélték, hogy a decemberi fejlemények miatt ez csak később várható, mint eddig várták, március előtt aligha lehet számítani rá.

Az euróövezetben decemberben Németországban volt a legkisebb a fogyasztóiár-infláció: 1,1 százalékos tizenkét hónapra, a novemberi 1 százalék után. Németországban a tavalyi évi átlagos infláció 1,3 százalékos volt. A legnagyobb drágulás Írországban volt decemberben, 4,6 százalékos tizenkét hónapra. Spanyolországban és Portugáliában 4 százalékot mértek.

A bizonytalannak tartott energiaárakat és az élelmiszerárakat kiszűrő maginfláció, tizenkét hónapra számítva, tovább lassult az euróövezetben: decemberben 2,2 százalékos volt a novemberi 2,3 százalék után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik