Belföld

Újra Simon Peresz az esélyes a hatalomra

A Maariv című napilap hétfőn szenzációs közvélemény-kutatási eredményeket tett közzé. Ha kedden lennének a választások, a Likud – Ariel Saron kormányfő vezetésével – 31 mandátumot szerezne, a Munkapárt pedig – Amram Micnával az élén – csak 19-et. Ha viszont a volt miniszterelnököt, a Nobel-békedíjas Simon Pereszt állítanák a Munkapárt élére, ő 29 mandátumot hozna a pártnak, míg a Likud csak 30 mandátumot kapna.

Ha Peresz állna a Munkapárt élén, a baloldal – együtt a Sinuj centrumpárttal – több mint 60 mandátumot kaphatna, ami stabil balközép kormány megalakítását tehetne lehetővé a 120 tagú knesszetben. A felmérés kapcsán tegnap viharos ülésre került sor a Munkapártban – írja a Magyar Hírlap. Weicmann Siri volt honvédelmiminiszter-helyettes felszólította Amram Micnát: álljon félre, és engedje át az őt megillető helyet Simon Peresznek. Siri aláhúzta: Micnának be kell látnia, hogy nem eléggé ismert a lakosság körében, és mivel van olyan jelölt, aki sikerre vihetné a Munkapártot, így meg kell tennie ezt a lépést.

Micnához közeli illetékesek szerint a Munkapárt elnökének nem áll szándékában félreállni és átadni a helyet Simon Peresznek. Ellenkezőleg: rövidesen be kívánja mutatni leendő kormányának tagjait – ha ő kerülne hatalomra.

Úgy tűnik azonban, hogy Micnát viszonylagos ismeretlensége, politikai tapasztalatlansága hátrányos helyzetbe hozza, és jelenleg, a folytatódó intifáda és a várható iraki háború előestéjén, az izraeli lakosság mégis a jól ismert, tapasztalt, immár 79 éves Simon Pereszt részesíti előnyben. Peresz egyébként, amikor megkérdezték néhány nappal ezelőtt, mi a véleménye minderről, a felmérés közzététele előtt úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben támogatja Amram Micnát.

Izraelben folytatódik a katonai és civil készülődés az Irak-ellenes háborúra. Az izraeli légierő három újabb kilövőhelyet állított fel Patriot rakéták számára. Amerikai–izraeli közös hadgyakorlatra is sor kerül a napokban. Washington szeretné, ha Izrael ebből a háborúból kimaradna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik