Belföld

Tüntetés a Defendért és munkavállalóiért

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte tegnap az ország háza előtt a Defend Security Kft. végelszámolása ellen tüntető mintegy félszáz őrző-védő. A demonstrációt szervező Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete petíciójában követelte: állapítsák meg, kit terhel a felelősség a biztonsági cég veszteségessé tételéért. Lapunk információi szerint ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet törvénytelenül működik, bár ezt Csánics Sándor elnök határozottan cáfolta.

Nem nyilatkozhatunk! – hárították el tegnap többen is a Magyar Hírlap érdeklődését a Parlament előtt a Defend Security (DS) Kft. megszüntetése ellen tüntetők közül. Így nem tudhattuk meg, hogy a mintegy félszáz demonstráló közül hányan képviselték a biztonsági vállalkozást, és mennyien lehettek azok, akik valamelyik konkurens cégnél állnak alkalmazásban, és szolidaritásból jöttek el. Csánics Sándor, a megmozdulást szervező Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) elnöke lapunknak kifejtette: a megjelentek munkaszerződésében tiltott, hogy a sajtóval szóba álljanak. De – tette hozzá – biztosak lehetünk abban, hogy a defendesek mellett a versenytársaknál dolgozó munkavállalók is megjelentek az eseményen. Hozzátette: a várakozásokhoz képest azért jelentek meg kevesebben, mert olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint az ÉŐDSZ törvénytelenül működik, ami hazugság.

A megmozduláson részt vevők parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelték annak kiderítésére, kit terhel a felelősség a DS Kft. veszteségessé tételéért, illetve azért, hogy 2500 dolgozó megélhetése veszélybe került. A szakszervezet által megfogalmazott petícióban – amit Medgyessy Péter miniszterelnöknek, Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternek, valamint Keller László közpénzügyekért felelős államtitkárnak címeztek – egyebek mellett követelik, hogy vonják felelősségre a cég tulajdonosai, vezetői közül azokat, akik tönkretették a társaságot.
A Miniszterelnöki Hivatal ügyeletese által átvett petícióban olvasható még: amennyiben értékesítésítik a Defendet, az csakis a közbeszerzési eljárás keretében, a kormány “üvegzsebprogramjának” megfelelően történjen. A közbeszerzési pályázat feltételei között szerepeljen, hogy a nyertes az adott üzletágban alkalmazott összes Defend-dolgozót minimum egy évig és a jelenlegivel megegyező bérezési és munkafeltételekkel legyen köteles tovább foglalkoztatni. Kérik annak kivizsgálását is, kinek áll érdekében, hogy a Defend végelszámolása után egy külföldi tulajdonú cég uralja a pénzfeldolgozási piac 90 százalékát.

Csánics Sándor, az ÉŐDSZ elnöke lapunknak leszögezte: a Defend Security Kft., mint Magyarország egyik legnagyobb strukturális hátterű őrzésvédelemmel, pénzszállítással és pénzfeldolgozással foglalkozó vállalata, az elmúlt években jól működő vállalkozás volt, jelenleg azonban a kft. sorsa minden szempontból bizonytalan, és 2500 munkahely kerül veszélybe, ha a cég jogutód nélkül megszűnik.

A társaság 2002 első félévi üzleti eredménye pozitív volt, a második félévtől a nem körültekintő gazdálkodás miatt vált minden szempontból veszteségessé. Ennek célja a vállalat és megbízásainak, eszközkészleteinek minél olcsóbban történő átjátszása egy külföldi multinacionális társaságnak – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.
Csánics közölte: információi szerint a Defend ügyvezető igazgatóival ötéves munkaszerződést kötöttek a vállalkozás tulajdonosai, holott már akkor tudott volt, hogy a céget előbb-utóbb megszüntetik. A szakszervezet számításai szerint a vezetők mintegy 43 millió forint végkielégítéssel távozhatnak majd posztjukról. Azt a Defendet, amelyet múlt év nyarán a Magyar Fejlesztési Bank még kilencmilliárd forintra értékelt, mára sikerült nekik ellehetetleníteniük, aminek következtében ma már a harmadát sem éri.

Arra a kérdésünkre, mi lesz, ha a petícióban megfogalmazott követelések süket fülekre találnak, az érdekvédelmi vezető hangsúlyozta: újabb megmozdulásokat szerveznek, és ha kell, munkabeszüntetésekkel tiltakoznak a Defend mesterséges elsorvasztása ellen. Erre – mutatott rá Csánics – törvény adta lehetőségük van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik