Belföld

Második negyedéve veszteséges az Apple

Az Apple Computer szerdán közölte, hogy immár második negyedéve működik veszteségesen. A leépítések és az átszervezések költségeit nem tudta kompenzálni az árbevétel hét százalékos növekedése sem.

Az Apple nettó vesztesége nyolc millió dollár, részvényenként ként cent volt a december 28-án befejeződő első pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi 38 millió dollár, részvényenként 11 cent nyereség után.

Az Apple közölte, hogy nem számítva az adózás után elszámolt 17 millió dollár átszervezési költséget és egy kétmillió dolláros könyvelési kiigazítást részvényenként 3 cent nyereséget könyvelhetett volna el. Ez utóbbi bázison számolva az Apple nyeresége megfelel az elemzői várakozásoknak: a Thomson First Call elemzői konszenzusa 3 cent egy részvényre jutó nyereségre és 1,49 milliárd dollár árbevételre számított.

Az Apple részvényeinek árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedelemben 14,27 dollárra süllyedt a hivatalos szerdai záró 14,43 dollárról. A számítógépgyártó árbevétele hét százalékkal 1,47 milliárd dollárra emelkedett.

A társaság közölte azt is, hogy a következő negyedévben már nyereségre számít. A teljes idei évre ugyanakkor nem kívánt a cég előrejelzésekbe bocsátkozni, mondván az esetleges Irak elleni háború túl nagy bizonytalansági tényezőt jelent.

Az Apple által gyártott Macintosh személyi számítógépek eladásai stagnáltak a beszámolási időszakban az egy évvel korábbi állapothoz képest: 743 ezret adtak el belőle. Az Apple készpénzállománya a negyedév során 4,4 milliárd dollárra emelkedett, a bruttó árrés 27,6 százalékra nőtt.

A társaság által működtetett kiskereskedelmi üzletekben történt eladások több, mint 50 százaléka korábbi Windows felhasználók vásárlásai nyomán történt, a cég bízik benne, hogy képes növelni piaci részesedését a lakossági piacon. Ugyanakkor az eladások visszaestek az iskolákban és a kiadói és grafikai termékeknél – márpedig ezek a szegmensek az Apple hagyományosan erős bázisai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik