Belföld

Újra szavaznak a romák

A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatot és elrendelte az újbóli választást. Kaltenbach Jenő szerint a legnagyobb hibája a választási rendszerben van.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatával megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát és elrendelte a választás megismételtetését.

A Legfelsőbb Bíróság a Lungo Drom választási koalíció által benyújtott kifogást bírálta el és megállapította, hogy a választásra jogosult 4592 elektorból az OCÖ tagjait megválasztó elektori gyűlésen a szavazáskor 1347-en vettek részt, így az elektorok gyűlése határozatképtelen volt. A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az elektori gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz.

A múlt szombaton kezdődött és vasárnap hajnalig tartó, botrányos jelenetektől sem mentes elektori gyűlésen az új Országos Cigány Önkormányzat 53 mandátumából 52-őt a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, egy kivétellel csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra. A Lungo Drom nem vett részt a szavazásban: szimpatizánsai előzőleg elhagyták a termet, mert az OVB megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke szerint sorozatos jogsértések, csalások történtek. Tudomásuk szerint többen mandátum nélkül vettek részt a tanácskozás munkájában, és azokat, akik a Demokratikus Roma Koalíció fehér sáljával vagy szegfűvel érkeztek a bejárathoz, vizsgálat nélkül engedték a terembe.

A választási rendszerben van a hiba

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa nem ismeri az LB indoklását, de megjegyezte, hogy az egész ügy legnagyobb hibájának a választási rendszert tartja. Véleménye szerint nem lenne szabad a kislistás rendszert alkalmazni – amit most alkalmaznak – és nem tartja jónak az országos elektori gyűlést sem. Jó megoldás lenne, ha több lépcsőben szavaznának. Az is megoldás lenne, ha az önkormányzati választások idején nem csak a helyi kisebbségi önkormányzatokra voksolnának, hanem közvetlenül az országosra is, így ki lehetne váltani az elektori rendszert – vázolta korábbi javaslatait az ombudsman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik