Belföld

Terv magyar–szlovák nemzeti parkra

Eldőlt, hogy a bős–nagymarosi kérdésben a környezetvédelmi minisztérium koordinálja a szakmai munkát, a Külügyminisztérium pedig a nemzetközi ügyekért felel – jelentette be tegnap Kóródi Mária szakminiszter. A tárca több programot is indít ebben az évben, ám az is kiderült a miniszteri beszámolóból, hogy a halaszthatatlan feladatokhoz nincs meg a kellő költségvetési támogatás - írja a Népszabadság.

A bős–nagymarosi kérdések szakmai tárgyalásának irányítására minisztériumi tárgyalóbiztost nevez ki napokon belül Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter – hangzott el a minisztérium tegnapi tájékoztatóján. A szaktárca vezetője bejelentette, eldőlt, hogy minisztériuma koordinálja ez ügyben a szakmai munkát, a nemzetközi ügyeket a Külügyminisztérium viszi tovább. Kóródi szerint a kormány nem épít gátat, erre az SZDSZ és a kormányfő a garancia. Elhangzott: Szigetköz és Csallóköz térségében közös magyar–szlovák nemzeti park létrehozását szorgalmazza hazánk.

Az illegális hulladéklerakók felszámolására egymilliárd forint értékben ír ki pályázatot a minisztérium. A támogatást olyan mintaprogramok beindítására lehet igényelni, amelyek a szemétlerakók felszámolásán túl az újraképződést is megakadályozzák. A Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatból (KAC) finanszírozott tendert február végén hirdetik ki. Elhangzott, az idén Budapesten elkészül a régóta várt zajtérkép, 2007-re pedig az egész országra összeáll egy pontos adatbázis. A minisztérium költségvetésében az egyik legnagyobb tétel a nagyberuházások támogatása. Elsősorban regionális hulladékkezelő rendszerekre, illetve szennyvíztisztító berendezésekre 10,385 milliárd forintot különítettek el.

Kóródi Mária bejelentette, hogy a nemzeti parkoknak ez év végéig meg kell szerezniük a nemzetközi környezetvédelmi minősítést. A szakminiszter kötelezővé tette, hogy az év végéig a parkok területén bevezessék a szelektív hulladékgyűjtést. A nemzeti parkok munkatársainak létszáma egyébként ez évben 50 fővel nő, a környezetvédelmi felügyelőségeken 60-nal többen dolgoznak majd. A Tisza-régió vízügyi gondjainak felszámolására született Vásárhelyi-terv január végén kerül a kormány elé. A terv ebben az évben egymilliárdos beruházással számol. 2005-ig öt vésztározónak kellene elkészülnie, amelynek bekerülési költsége mintegy 50 milliárd forint. A szaktárca javaslata szerint a kormány az Európai Fejlesztési Banktól kedvezményes hitelként venné fel a költségek 60 százalékát.

Március végéig elkészül a Balaton medrének kotrására és az iszap elhelyezésére vonatkozó szabályozási terv. Kóródi szerint a tó vízpótlására két lehetőség közül kell választani. Az olcsóbb, de a Szigetköz ökológiai állapotát vélhetően hátrányosan érintő megoldás lenne a Rábából való vízkiemelés. Többe kerülne a Dráva–Mura vízgyűjtőjéről való vízvétel, és Szlovéniával és Horvátországgal is meg kellene egyezni.

Kóródi elismerte, hogy a tárca feladataihoz ebben az évben nem sikerült a megfelelő költségvetési támogatást megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik