Belföld

Megduplázta nyereségét az Intel

Vártnál nagyobb negyedik negyedévi forgalomról és nyereségről számolt be kedden tőzsdezárás után a világ legnagyobb félvezető-gyártója, az Intel, de azt is közölték a cégnél, hogy az idén kevesebbet költenek beruházásra.

A részvény 37 centtel 17,75 dollárra drágult kedden a Nasdaqon, majd – az eredményközlés után – 17,94 dollárra erősödött a hivatalos időn túli kereskedésben.

Az Intel nettó nyeresége 1 milliárd dollárra, részvényenként 16 centre nőtt az egy évvel korábbi 504 millió dollárról, részvényenként 7 centről. Egész évre 3,1 milliárd tiszta nyereséget könyvelhet el, a 2001-es 1,3 milliárd dollár után. A forgalom a negyedik negyedévben 7,2 milliárd dollár volt, jobb a vállalat saját, decemberi előrejelzésénél és az elemzői jóslatoknál. Az elemzők 14 cent/részvény nyereségre számítottak 6,9 milliárd dolláros fogalomból.

Az Intelnél egyszersmind bejelentették, hogy az idén 3,5-3,9 milliárd dollárt szánnak fejlesztő beruházásokra, a tavalyi 4,7 milliárd dollár helyett. Az idei terv kevesebb az elemzők várakozásánál, és rossz hír a félvezetőgyártó berendezések gyártói számára. A három legnagyobb amerikai berendezésgyártó, az Applied Materials, a KLA-Tencor és a Novellus Systems rögtön olcsóbbodott a Nasdaqon, és a hangulat meglátszott Tokióban is a fejlett technológiai részvények áralakulásán. Azt is elmondták, hogy az Intel első negyedévi bevétele valószínűleg csökken, 6,5-7 milliárd dollárra várják a vállalatnál.
[More on Bloomberg News]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik