Belföld

Február közepéig lehet jelentkezni a középiskolákba

Még egy hónapig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik középiskolába nyújtják be felvételi kérelmüket, a február 14-i határidőig a tanulók 1157 középfokú intézmény 4611 tagozata közül választhatnak. Első helyet a normál gimnáziumok kaptak, melyeket az angol és a német nyelvű képzés követ.

Négyosztályos középiskolákba várhatóan 108-110 ezren jelentkeznek, míg hat vagy nyolc évfolyamos intézménybe 10-12 ezren felvételiznek előreláthatólag. Az idén nincs változás a felvételi eljárás menetében, a diákok tetszőleges számú helyre és tagozatra nyújthatnak be jelentkezést. A négyévfolyamos gimnáziumokban 1372, a hatévfolyamos középiskolákban 209, míg a nyolcosztályos intézményekben 114 tagozat indul.

A rangsort a gimnáziumokban a normál típusú oktatás vezeti, amelyet az emelt szintű angol- és németnyelv-tanítást kínáló tagozatok követnek. A szakközépiskolákban az informatika, a kereskedelem-marketing és a közgazdasági szakcsoportokban indul várhatóan a legtöbb tagozat, míg a szakiskolákban a gépészet, a könnyűipar és az építészet szakmacsoport kínálja a legtöbb képzési formát.

A jelentkezési lapból annyit kell a diákoknak kitölteniük, ahány középiskolába felvételüket kérik. Egy-egy iskola esetében több tagozatot is megjelölhetnek. Ezenkívül ki kell tölteni egy tanulói adatlapot, amelyet a győri felvételi központba kell eljuttatni. Az általános felvételi eljárást február 17. és március 14. között kell az iskoláknak megszervezniük. Ezt követően a diákoknak március 17-e és 20-a között lehetőségük nyílik a tanulói adatlapokon megjelölt tagozatok kiegészítésére, a sorrend módosítására.

A jelentkezőket a felvételi jegyzék és a tanulói adatlap számítógépes egyeztetése után a felvételről vagy elutasításról május 7-ig értesítik. Ezután május 20-ig rendkívüli felvételi eljárást tartanak azokban az iskolákban, ahol a felvehető létszám 90 százalékánál kevesebb tanulót vettek fel.

Az elmúlt években a 120 ezer jelentkezőre általában mintegy 140 ezer férőhely jutott. A felvételi eljárás első körében tavaly 13 ezren nem kerültek be középiskolába, ők a rendkívüli felvételi keretében találtak iskolát maguknak. A középiskolákba a beiratkozásokat június 23. és 25. között tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik