Belföld

Amerikában is félnek az erős eurótól

Gazdaságát félti az erősödő eurótól az Egyesült Államok. Az október óta látványosan erősödő euró az EU exportját is veszélyeztetheti.

Az Egyesült Államok komolyan aggódik az euró pozíciója miatt – a tengerentúlon attól tartanak, a közös európai valuta erősödése aláássa az USA gazdasági helyzetét. Az EU állampolgárainak zsebébe először 2002 januárjában bekerült euró egy év alatt 21 százalékkal erősödött a dollárral szemben, s az utóbbi három hónapban 6,5 százalékos volt az értéknövekedés. Ily módon az euró tavaly október óta addig nem tapasztalt módon erősödött a dollárral szemben, miközben az iraki háborúval kapcsolatos aggodalmak és az általános gazdasági kilátások miatt a dollárra továbbra is nagy nyomás nehezedik, írja az EU Observer.

Európának se jó?

Egy még erősebb euró az importtermékek árának csökkentése révén segítene az európai infláció megfékezésében, nyilatkozta Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke. A szakemberek egy része viszont komolyan aggódik a közös pénz erősödése miatt, ami szerintük nemkívánatos módon emeli az európai exporttermékek árát. Ez kedvezőtlenül hat a német gépkocsigyártásra, az olasz konfekcióiparra és a francia bortermelésre egyaránt. Az International Herald Tribune egyenesen úgy véli, hogy az export visszaesése szinte egyetlen előnyétől fosztaná meg az amúgy kilátástalan gazdasági összképet mutató Európát.

A sportautók már nem kellenek

Az amerikai lapnak nyilatkozó egyik gazdasági szakember szerint legkevésbé Németországnak érdeke az erős euró, hiszen az igencsak kedvezőtlenül befolyásolja a nehéz helyzettel küszködő német gazdaságot. Az újság szerint egyes vezető német exportálók máris érzik a folyamatosan erősödő euró negatív hatásait. Az amúgy sem az olcsó kocsik gyártásáról híres Porsche AG tapasztalhatta az első, figyelmeztető jeleket: Kanadában és az Egyesült Államokban a sportautók eladása decemberben 22 százalékkal csökkent.

Kamatcsökkentés – két hónapon belül

Az euró erősödése dacára az Európai Központi Bank nem változtatta meg ismét a kamatlábakat. Miután decemberben fél százalékponttal csökkentett, azóta maradt a 2,75 százalékos szint. Elemzők szerint amennyiben viszont az euró tovább erősödik, a bank kénytelen lesz újra csökkenteni a kamatlábakat, ha nem is februárban, de legkésőbb márciusban.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik