Belföld

Privatizációs program Macedóniában

Privatizációs program indul februárban Macedóniában, emellett pedig a vállalkozások ösztönzését tartja fontosnak Ilija Filipovszki macedón gazdasági miniszter.

Jogállam, hatékony igazságszolgáltatás, a magántulajdon tisztelete, a szürke gazdaság meghaladása – ezek a macedón gazdasági felemelkedés előfeltételei – mondta Ilija Filipovszki macedón gazdasági miniszter, amikor ismertette kormánya vállalkozásösztönzési programját.

A program a kis- és közepes vállalkozások felvirágoztatását tűzte ki célul, de természetesen a gazdasági növekedés ösztönzése és a szegénység elleni küzdelem is fontos szempont.

A program legfontosabb eleme, hogy megteremtsék az intézményi alapjait a vállalkozások támogatásához, a versenyképesség növeléséhez. Kedvező gazdasági és pénzügyi környezetet akarnak teremteni a cégek számára – mondta a miniszter.

Első lépésként egy vállalkozás-támogatási ügynökség felállítását tervezik Szkopjében, és ezzel egyidejűleg garanciaalapokat is létesítenek.

Filipovszki beszámolt arról is, hogy 24 veszteséges vállalat privatizációját hamarosan megkezdik Macedóniában. Az első tendereket februárban írják ki – tette hozzá.


Macedón vonatkozású egyéb híreinket Balkáni Figyelő rovatunkban olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik