Belföld

Elérte címletértékét a kárpótlási jegy a tőzsdén

Végre annyit ér, amennyi rá van írva - jegyezte meg egy idősebb kárpótolt-befektető az egyik brókercég "melegedőjében", amikor a monitoron először jelent meg szerdán az 1000 forintos kárpótlásijegy-árfolyam. A piacon a címletérték feletti áron is keresnek nagyobb jegytételeket, de biztos kötésről voltaképpen senki sem hallott - írja a NAPI Gazdaság.

Miközben alighanem a Forrás miatt forr a jegypiac: a portfóliótársaságba szánt egyik vagyonrészt, az Alföldi Nyomda 2,55 százalékát az ÁPV – némileg meglepő módon – külön pályázaton értékesíti.

Tízéves tőzsdei pályafutása alatt másodszor érte el szerdán az 1000 forintos határt a kárpótlási jegy árfolyama, a jegy tehát “annyit ér, amennyi rá van írva”. (A 742 forintos felhalmozott kamatot, amely szintén a névérték része, hiába keresnénk az értékpapírokkal támasztott követelményeket csak felemásan kielégítő kárpótlási jegyen.) Először 1998 márciusában szaladt fel – néhány napra – 1150 forintig a kurzus, amikor elterjedt, hogy az akkori kormány valamilyen készpénzes vagy középtávon készpénzre váltható alapszerű konstrukcióval kívánja lezárni a kárpótlási folyamatot, most pedig vitathatatlanul a Forrás tavaszra várható tőzsdei premierje hozta forrásba a jegypiacot. (Csak a historikum kedvéért: a történelmi minimumot, 144 forintot hét éve, 1995 legutolsó tőzsdenapján regisztrálták a tőzsdén.)

A tőzsdén változatlanul nagyon alacsony a jegyforgalom: míg szerdán 22 ezer darab kelt el ezer forinton, tegnap már csak mutatóban születtek kötések. Az otc-piacon viszont – állítólag – már ezer forint felett is keresnek nagyobb tételeket, a baj csak az, hogy a százezer darabos tartományban jószerével egyetlen bróker sem látott valódi üzletet, sőt hovatovább az eladó százezres tételek is az egyszarvúhoz és a baziliszkuszhoz avagy egyéb mesebeli lényekhez válnak hasonlatossá. Mindez két dologra utalhat: vagy valaki óvatosan, de szisztematikusan felvásárol, vagy mindenki a Forrásra vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik