Belföld

A londoni méregkeverők és az Al-Kaida

További három "kulcsfontosságú személyt" keres a brit rendőrség a tegnap megtalált halálosan mérgező ricin kapcsán - írja a Népszabadság. A Scotland Yard nyomozói kedden hét személyt állítottak elő, és lefoglalták a biológiai fegyver előállítására alkalmas eszközöket. Aggasztó jel, hogy Afganisztánban az Al-Kaida is kísérletezett ricin előállításával.

Neve elhallgatását kérő forrást idézve a Financial Times azt feltételezi, hogy a brit kormány a nyilvánosság előtt elbagatellizálja az esetet, mert a veszély valós mértéke pánikot keltene a szigetországban. Az aggodalmakat fokozza, hogy az afganisztáni háború után amerikai katonák ricin nyomaira bukkantak egy Al-Kaida irányítás alatt álló laborban. Egy, állítólag a helyszínen talált leírás figyelmezteti a méreggel dolgozó terroristákat, mindig hordjanak kesztyűt az üzemben, mert a ricin négy nap alatt végez mindenkivel.

A CNN hírtelevízió tavaly bemutatott egy kazettát, amely a szerkesztők állítása szerint egy AL-Kaida laborban készült. A felvételen kutyákon végzett kísérletek láthatók. A képeken keresztül követhető, ahogy a ricinnel mérgezett állatok először magukba roskadnak, majd szörnyű izomrángások közepette elpusztulnak. Egyelőre nincsenek bizonyítékok, hogy a Londonban letartóztatott személyek kapcsolatban álltak volna valamelyik terrorszervezettel, az Al-Kaida egybeesés azonban félelmet kelt a nyugati nagyvárosokban.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik